Britse variant lijkt langer in lichaam: moeten we straks langer in quarantaine?
- Nieuws
- Britse variant lijkt langer in lichaam: moeten we straks langer in quarantaine?
[EO] Een boeiend onderzoek van Harvard heeft mogelijk implicaties voor de quarantaineduur na een besmetting met de Britse variant. Viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC vertelt erover in Virusfeiten. "De uitscheiding van de Britse variant komt langzamer op en het duurt langer voor je weer negatief bent." Echter, kun je op basis van één onderzoek het hele beleid aanpassen?
#15 - Moeten we straks langer in quarantaine, of gaat frettenspray ons redden? - Virusfeiten
Het onderzoek gaat over de uitscheiding van corona, dus plat gezegd alles wat er uit je lichaam komt, vertelt Koopmans. "Wat ze gedaan hebben is het dagelijks testen van mensen met een infectie. Dit waren mensen met de Britse varianten en niet-varianten." Als je die twee groepen met elkaar vergelijkt, vielen er dingen op, vertelt Koopmans: "De virusuitscheiding bij infectie met de Britse variant komt langzamer op en het duurt langer voordat je weer negatief bent."
Ze noemt het als voorbeeld van onderzoek dat je laat nadenken over wat het betekent voor de maatregelen. Bijvoorbeeld: betekent dit dat een snelle test die negatief is - bijvoorbeeld de dag nadat je klachten hebt gekregen - vaker vals negatief is? "Je zou opnieuw moeten bekijken of je met dat snelle testen geen gevallen mist", zegt Koopmans.
Quarantaineduur
Ook zou je na moeten denken over de quarantaineduur. Als het virus langer aanhoudt, kun je langer mensen besmetten, dus dan moet je langer binnenblijven. Maar ze zegt er meteen bij: dit zijn onderzoeksvragen. "De aantallen zijn nog te klein om het te bepalen en er moet nog gekeken worden of die mensen daadwerkelijk besmettelijk zijn, maar dit zijn wel nieuwe vragen."
Theoretisch gezien zou dit onderscheid wel de extra besmettelijkheid van de Britse variant kunnen verklaren, vertelt Koopmans, maar hier is ook nog meer onderzoek voor nodig. En zoals we wel vaker zien: het kan ook best zijn dat uit een nieuwe studie blijkt dat het wel meevalt.
Er zijn inmiddels testen waarmee je snel kunt zien welke variant iemand heeft. Hiermee zou je patiënten een verschillende quarantaineduur kunnen geven. Koopmans vindt het daar echter nog te vroeg voor. "Ik zou niet op basis hiervan al zeggen dat het helemaal anders moet, maar het geeft wel te denken."
Ander beleid
Het onderzoek toont goed aan met welke onzekerheden het OMT moet werken. Ga je op basis van dit onderzoek ineens je beleid aanpassen? Of wacht je nog even af? Het kunnen lastige dilemma's zijn.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.