WNL In de Kantine
WNL

Documentaire over zware aardbeving in Marokko laat de kracht van vrouwen zien

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Documentaire over zware aardbeving in Marokko laat de kracht van vrouwen zien

Programmamaker Jalal Bouzamour heeft een documentaire gemaakt over de nasleep van de verwoestende aardbeving in Marokko. De nadruk ligt op de kracht van vrouwen die zij hebben getoond na deze hartverscheurende gebeurtenis. Bouzamour was zelf ten tijde van de aardbeving, op vrijdagavond 8 september, op vakantie in Marokko.

De vakantie van de programmamaker veranderde die bewuste avond in een oogopslag. Door de verwoestende aardbeving werd Bouzamour ineens verslaggever in een rampgebied. "De omslag is nog nooit zo dramatisch geweest. Ik had dit nog nooit eerder meegemaakt", zegt hij in het radioprogramma WNL In de Kantine. De aardbeving had een kracht van 6,8 op de schaal van Richter.

Aangrijpende beelden

Bouzamour heeft de verwoestende aardbeving in Marokko ervaren als "golven onder de grond". "Dat is de beste bewoording die ik kan gebruiken, want ik heb er geen woorden voor. Het was heel surrealistisch." Tijdens de aardbeving was hij in een restaurant met zijn moeder in Marrakesh. "Bestek viel van tafel, iedereen was in paniek."

In de documentaire heeft Bouzamour aangrijpende beelden gebruikt van mensen die wegvluchten van het terras, zonder te weten wat ze moeten doen. Ook is te zien dat de programmamaker net als anderen naar plekken rijdt waar ze niet tussen hoogbouw staan. "Mensen zijn massaal de straat opgegaan, ze durfden niet meer naar huis te gaan."

Video niet beschikbaar

Kracht van vrouwen

De documentaire richt zich op de kracht van vrouwen na afloop van de verwoestende aardbeving. "Ik wilde alles registreren. Ik wilde het verhaal vertellen, nieuws brengen." Tijdens de nasleep was Bouzamour veelvuldig in het nieuws te zien om verslag te doen van de actuele situatie in Marokko. "Nederlandse vrouwen die in Marokko wonen benaderden mij", zegt de documentairemaker.

In de loop van de week na de aardbeving maakte Bouzamour de optelsom met wie hij allemaal had gesproken. "Toen zag ik dat het allemaal sterke vrouwen waren die met hun eigen netwerk de slachtoffers zijn gaan helpen. Ze zijn het Atlasgebergte ingereden, een rit van vier uur vanuit Marrakesh. Dat deden deze vrouwen gewoon. Ik reed achter hen aan en ik dacht, gaan we dit serieus doen?"

"Ik denk dat het vanuit het moedergevoel komt", zegt Bouzamour op de vraag waarom hij voor deze invalshoek voor de documentaire heeft gekozen. "Mannen doen natuurlijk het stevige werk, zoals puinruimen. De vrouwen gingen boodschappen doen en hielpen mee met de organisatie. Ze brachten dekens langs en boden een luisterend oor voor de mensen die dat nodig hadden."

Het mooiste wat de documentairemaker zag was de veerkracht bij deze vrouwen, "zowel bij de Nederlandse vrouwen en bij de lokale mensen". "Die hebben wat voor de kiezen gehad en nog staan ze daar. Het kleinste en geringste wat ze hebben, delen ze met ons. Terwijl wij zoiets hadden van: wij komen juist hier om jullie te ondersteunen en te helpen."

Huidige situatie

De situatie in Marokko nu de winter in aantocht is, is zorgelijk. "Nederlandse vrouwen die daar wonen hebben hun geluk naar mij toe uitgesproken dat de strenge winter nog niet geweest is. Maar ze zijn bang dat als er straks sneeuw in het Atlasgebergte ligt en de temperaturen onder het vriespunt dalen, het heftig wordt voor al deze mensen. Zij slapen nog steeds in tenten."

Vrouwelijke kracht na de aardbeving in Marokko is te zien op zondag 17 en zondag 24 december om 16.25 uur bij de NTR op NPO 2.

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie