WNL In de Kantine
WNL

Veiligheidsexpert over opgeschaald dreigingsniveau: 'Reëel dat Hamas zelf aanslagen gaat plegen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veiligheidsexpert over opgeschaald dreigingsniveau: 'Reëel dat Hamas zelf aanslagen gaat plegen'

Het opgeschroefde dreigingsniveau in Nederland naar 4, 'substantieel', komt volgens veiligheidsexpert Glenn Schoen ook door het feit dat het "heel reëel wordt dat Hamas zelf aanslagen gaan plegen". Volgens Schoen staat Hamas voornamelijk bekend als financierings- en propagandanetwerk, maar "het feit dat ze nu zelf mensen willen inzetten om aanslagen te plegen is vrij nieuw".

Door heel Europa worden op dit moment mensen opgepakt die aangesloten zijn bij de terreurorganisatie. "Niet alleen de dreiging is omhooggegaan, we zien ook daadwerkelijk incidenten gebeuren", zegt Schoen in WNL In de Kantine. "We hebben er drie gehad in Frankrijk, één in Duitsland, één in Cyprus en één in België op 16 oktober, met die vreselijke schietpartij op Zweedse voetbalfans."

Pieter-Jaap Aalbersberg, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, zegt dat het verhogen van het dreigingsniveau in Nederland komt door een optelsom van een aantal maatregelen. "De oorlog tussen Israël en Hamas en de Koranvernielingen in West-Europa wordt ook door ISIS en Al Qaida gebruikt om op te roepen tot het plegen van aanslagen."

Video niet beschikbaar

Overheid zet 'apparaat aan'

Met het verhoogde dreigingsniveau zet de overheid "het apparaat aan om nog beter voorbereid te zijn op acties", aldus Schoen. Er wordt nog meer aandacht besteed aan monitoring en bewaking van bepaalde plekken en personen. "En dit zorgt ervoor dat de bevolking meer bewust wordt van het feit dat deze dreiging er is."

"Je wilt mensen niet bang maken en wegjagen van kerstmarkten, maar aan de andere kant komt er een periode aan waarin we historisch hebben gezien dat er vaker aanslagen worden gepleegd", zegt Schoen. In december 2018 was bijvoorbeeld de aanslag met een vrachtwagen op een kerstmarkt in Berlijn.

Schoen benadrukt dat mensen zichzelf moeten blijven informeren over de actuele situatie. "Als je naar Parijs wilt, zou ik zeggen: prima. Maar als je een kleuterklas van twintig kinderen gaat begeleiden door een grote stad, dan zou ik wel even twee keer nadenken."

Apps voor aanslagen

Er zijn apps in het leven geroepen die handelingsperspectieven bieden wat een persoon kan doen in welke situatie. "We kennen natuurlijk al een hele hoop behulpzame apps, zoals de app van het Rode Kruis", zegt Schoen. "Maar je hebt ook een app, genaamd citizenAID, die de gebruiker op acht of negen verschillende typen incidenten handelingsperspectieven biedt."

Als er bijvoorbeeld een aanslag plaatsvindt, er een instorting is of wanneer je een verdacht voorwerp tegenkomt, staat in de app wat je op dat moment het beste kan doen. "We zien dat de overheid nu meer en meer naar de burger toe handelingsperspectieven probeert te bieden. Er zijn hele gedetailleerde studies gedaan door psychologen, medici en academische mensen. Daar blijkt uit dat bepaalde aanwijzingen echt wel hun vruchten afwerpen."

Dreiging Rode Zee

Daarnaast neemt de spanning in de Rode Zee ook toe. Rebellen uit Jemen hebben aanvallen met raketten en drones uitgevoerd op koopvaardijschepen, waardoor een aantal Nederlandse rederijen hebben besloten niet meer via de Rode Zee te varen. "Dit is de impact die terreur op wereldschaal kan hebben. Dit gaat zeker gevolgen hebben voor de wereldeconomie", zegt Schoen.

"We zien sinds gisteren dat meerdere grote globale scheepsvaartmaatschappijen hebben besloten niet meer gebruik te maken van de Rode Zee", benadrukt Schoen. "Dat betekent het uitschakelen van het Suezkanaal. Dit is een direct resultaat van het conflict tussen Israël en Hamas."

Schoen denkt terug aan de blokkade die het Suezkanaal wekenlang trof. "Ze konden dat vrachtschip niet vrij krijgen. Moet je kijken wat daar voor problemen uit voortkwamen."

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie