Gezondheid
KRO-NCRV

Wat is gezonder: espresso of filterkoffie?

foto: Mariëlle Beers/Spraakmakers
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is gezonder: espresso of filterkoffie?

Opstarten met een bakkie pleur op kantoor, voor velen een dagelijks ritueel. Maar hoeveel koffie per dag is gezond? En welke soort koffie is het minst ongezond? Anne Lutgerink van het Voedingscentrum legt het uit bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Goed nieuws voor alle koffieleuten, koffie is gezond! Het staat namelijk in de schijf van vijf. "Door vijf kopjes per dag te drinken, kan het risico van diabetes type 2 tot wel 30 procent verlaagd worden. Het drinken van twee tot vier koppen per dag verlaagt het risico op hartziektes tot 10 procent", vertelt Lutgerink. 



Espresso of cappuccino?


Er zit verschil in de soort koffie die je drinkt. Espresso is een pure koffie die de gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Hoe meer suiker je toevoegt aan je koffie, des te minder gezond het zal zijn. Voor een cappuccino worden de gezondheidsvoordelen beïnvloed door de melkkeuze. Uit een automaat komt vaak gezoete melk en bevat dus vrij veel suiker. "Halfvolle melk of een sojadrank zijn opties om je koffie wat gezonder te maken", zegt Lutgerink.

Cafestol

Wat koffie minder gezond maakt, is cafestol, een stof die van nature in koffiebonen zit en kan bijdragen aan een verhoogd LDL-cholesterol (Lage Dichtheid Lipoproteïne cholesterol). De hoeveelheid cafestol per kopje is afhankelijk van de manier waarop de koffie is gezet. Koffie uit een espressoapparaat heeft een hogere hoeveelheid cafestol dan oplos- of filterkoffie. Bij een espressoapparaat heb je te maken met de hoeveelheid druk die door de koffie heen gaat en hoe lang het doorsijpelt. Wanneer deze factoren hoog zijn, blijft er meer cafestol in de koffie aanwezig. Daarom wordt de espressodrinker aangeraden twee à drie kopjes per dag te drinken in plaats van de eerder aangeraden vijf. 



Kantoorkoffie

Er zijn een tal van manieren om koffie te zetten. Bij een cafetiere is koffie lang in contact met water, waardoor er cafestol achterblijft. "Turkse en Griekse koffie die lang in een pannetje staat te trekken, raden we dan ook af", vertelt Lutgerink. Bij een percolator gaat het door een filter waardoor het cafestolgehalte verlaagd wordt. Maar wat voor koffie komt er uit het apparaat op kantoor? "Wanneer er bonen in zitten, is het een espressoapparaat. Zo niet, dan is het vaak oploskoffie," zegt Lutgerink. "Hier zit over het algemeen weinig cafestol in."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie