5 oplossingen voor de geestelijke gezondheidszorg (GGZ)
- Nieuws
- 5 oplossingen voor de geestelijke gezondheidszorg (GGZ)
Eén op de vijf volwassenen krijgt ooit een depressie, maar met lange wachtlijsten voor hulp en suïcide als doodsoorzaak nummer één onder jongeren, gaat het al jaren slecht met de geestelijke gezondheidszorg (ggz) in Nederland. In Spraakmakers komen vijf experts met concrete oplossingen.
1. Herstelplan voor na corona
Mentale problemen kosten de samenleving jaarlijks 20 miljard euro. En het ergste moet nog komen volgens de voorzitter van de Nederlandse ggz Jacobine Geel. "Denk niet dat wanneer deze crisis voorbij is, iedereen mentaal fit is.”
Geel wil dat het nieuwe kabinet met een herstelplan komt voor de mentale weerbaarheid na de coronacrisis. “We staan voor de uitdaging om de geestelijke gezondheid van alle getroffenen - jongeren, werknemers en mensen die toch al kwetsbaar waren - te herstellen.”
2. Mentale opvoeding scholen
“We geven wel fysieke gym op school, maar we geven geen les over hoe om te gaan met mentale problemen zoals stress”, zegt Marjan ter Avest, directeur van MIND.
Volgens haar zou er veel meer gedaan moeten worden aan preventie om te voorkomen dat mensen eindigen met een complexe psychische aandoening en zo op een wachtlijst belanden. “Zet mentale gezondheid breed en hoog op de agenda”, aldus Ter Avest
In de Spraakmakers Community zitten veel mensen die werkzaam zijn binnen de ggz. We hebben ook aan hen gevraagd wat zij zien als mogelijke concrete oplossingen. Wil jij in de toekomst ook je kennis en expertise delen met de redactie? Word dan lid van onze community.
3. Vertrouwen terug bij professional
Mascha Struijk is trainer in de jeugdzorg en lid van de Spraakmakers Community. Ze vindt dat zorgprofessionals te veel met registreren bezig zijn en te weinig met de cliënten. Het gevolg daarvan is dat professionals zich “uitgehold” voelen en het vak verlaten.
“Ik denk dat we moeten gaan kijken hoe we die professionals weer het gevoel geven dat zij ertoe doen. Ik roep bestuurders op om hen weer de ruimte te geven.”
4. Eerlijke financiering mentale problemen
Volgens communitylid Aart Bolluijt van de GGZ West Brabant zit er momenteel iets fundamenteel fout in financiering van de ggz. Mensen met de meest complexe hulpvraag staan op een wachtlijst, terwijl mensen met lichtere problemen vaak meteen in behandeling kunnen.
Dit komt volgens hem doordat relatief nieuwe instellingen zich richten op één doelgroep omdat ze op deze manier meer geld verdienen. Daarmee sluiten ze de moeilijke gevallen buiten en die komen bij de GGZ terecht. “Wij worden als reguliere instelling geconfronteerd met hoogcomplexe zorg en hogere kosten. Dat is een ongelijk speelveld.“
5. Bestuurders op de werkvloer
Arianne van der Meij is projectleider in de Jeugdhulpverlening en ook communitylid. Zij denkt dat de ggz geholpen is wanneer bestuurders eens wat vaker op de werkvloer zouden meedraaien. “Ik ben echt een voorstander van een dubbele rol, waarin mensen met een bestuurlijke taak minimaal één dag meedraaien in de praktijk.”
Video niet beschikbaar
Marjan ter Avest en Jacobine Geel over hun formatiewensen voor de GGZ
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!