Gezondheid
Zwart

Prestatiedruk onder jongeren verdrievoudigd in de afgelopen twintig jaar

foto: Omroep Zwartfoto: Omroep Zwart
  1. Nieuwschevron right
  2. Prestatiedruk onder jongeren verdrievoudigd in de afgelopen twintig jaar

Jongeren staan onder druk om te presteren en hebben te maken met verschillende uitdagingen die hun welzijn kunnen beïnvloeden. Neuropsycholoog Kayla Green onderzoekt welke uitdagingen voor deze stress zorgen, en hoe die onderling met elkaar in verband staan.

Video niet beschikbaar

Jeugd van tegenwoordig

De jongeren van nu moeten zich niet zo aanstellen, zo klinkt het vaak. Die uitspraak is van alle tijden, zegt Green. "Dat het vroeger allemaal beter was en dergelijke uitspraken over jongeren werden duizenden jaren geleden al gemaakt. Griekse filosofen zeiden toen al dat de jeugd van tegenwoordig niks kon. Dus het is helemaal niks nieuws dat mensen dat zeggen."

De focus moet niet zo op negatief risicogedrag liggen, zegt Kayla Green. "Inmiddels weten we uit onderzoek dat jongeren ook heel veel positieve dingen laten zien in deze periode van hun leven en dat er ook veel kansen zijn." Het gaat dan over jongeren in de leeftijdsgroep van ongeveer tien tot en met 25 jaar. In deze periode ontstaat de puberteit, de overgang naar adolescentie.

Gaat het met de jongeren van nu slechter dan de vorige generaties? Green: "Dat is een lastige vraag voor een simpele ja of nee. Op sommige aspecten van welzijn hebben jongeren het inderdaad moeilijker. Zo is bijvoorbeeld de prestatiedruk de afgelopen twintig jaar verdrievoudigd onder jongeren. Dit komt doordat er best wel wat van jongeren gevraagd wordt in de maatschappij: presteren op school, werk en een sociaal leven proberen te onderhouden."

Kayla kan nog wel wat factoren benoemen die bijdragen aan prestatiedruk of een afname van welzijn onder jongeren, zoals de coronapandemie of de afschaffing van de studiebeurs. "Er zijn meerdere factoren die een rol spelen en druk kan ervaren worden vanuit verschillende bronnen waaronder ouders en school".

Video niet beschikbaar

Boswandeling in je hoofd

Wat zorgt ervoor dat de ene jongere zich beter voelt dan de ander? Het is een complexe vraag waar Green en haar collega's steeds mee bezig zijn. Ze probeert het antwoord te vinden door de interactie tussen de ontwikkeling van je brein tijdens de adolescentie en de dingen die je meemaakt, zoals opgroeien in armoede, te bestuderen.

Green: "We deden een MRI onderzoek om de ontwikkelingen van de hersenen in kaart te brengen. "In een groepsvergelijking tussen jongeren met depressieve gevoelens en een groep die dat niet heeft, liet de groep met depressieve klachten een snellere hersenontwikkeling zien. Dit betekent tijdens de adolescentie een afname van grijze stof, ook wel hersencellen genoemd."

Tegelijkertijd nemen hersenverbindingen tussen hersengebieden toe. "Je kan het vergelijken met een pad in het bos. Als je daar heel vaak overheen loopt, dan wordt het pad steeds duidelijker. Zo is dat ook in het brein, waar verbindingen die je heel veel gebruikt sterker worden en verbindingen die je eigenlijk niet zoveel gebruikt afzwakken. Op deze manier wordt het brein efficiënter. Deze ontwikkeling gaat veel sneller bij jongeren die te kampen hebben met veel stress of depressieve klachten."

Als gevolg van deze snellere hersenontwikkeling heeft deze groep minder flexibele hersens. Dat is jammer, zegt Green. "De fase waarin je brein nog zo flexibel als een spons is, heb je juist nodig om je identiteit te vinden en erop uit te gaan."

De Nacht is ZWART

De Nacht is ZWART

Ben je wakker? Elke zaterdag- op zondagnacht tussen 03.00 en 06.00 uur neemt De Nacht is ZWART echt de tijd om de diepte in te gaan op NPO Radio 1. Maatschappelijke, politieke en duurzame problemen worden in het duister belicht.

Ster advertentie
Ster advertentie