Wetenschap & Techniek
AVROTROSBNNVARAEOHUMANKRO-NCRVMAXNTR

Waarom een hoogleraar ouderengeneeskunde zich geen zorgen maakt over vergrijzing

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom een hoogleraar ouderengeneeskunde zich geen zorgen maakt over vergrijzing

Hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp maakt zich helemaal geen zorgen over de vergrijzing. Maandagavond vertelde hij in NPO Radio 1 Luistert Naar Jou waarom hij dat vindt: "Ouderen van nu zijn veel fitter."

Volgens Westendorp wordt 'de vergrijzing ons voorgespiegeld alsof het een enorme ramp is. Er wordt gesproken over een tsunami van hulpbehoevende ouderen en er zijn niet genoeg mensen die in de zorg kunnen werken.' Hij snapt dat best, want we hebben een bepaald beeld van ouderen. "Als je denkt aan je ouders en grootouders, dan denk je: 'wat waren die mensen oud!'. Maar de ouderen van nu zijn jonger dan de ouderen van toen. Ze zijn veel fitter", aldus Westendorp.

NPO Radio 1 Luistert naar jou - Vertrouwen in de gezondheid - Dit is de Dag

Quote

Er wordt gezegd: er komt een rampscenario want het aantal ouderen dijt maar uit, maar dat ís helemaal niet zo.

Rudi Westendorp

Rafelrand van je leven

Nederland houdt de statistieken goed bij en daar komt best een rooskleurig beeld uit, zegt Westendorp. "Nederlanders hebben er in 25 à 30 jaar gemiddeld vijf gezonde jaren bij gekregen. Die lijn gaat omhoog, even hard als de levensverwachting", vertelt Westendorp. Dit betekent dus dat de hulpbehoevende jaren, net zo lang zijn als vroeger. "De rafelrand van je leven, waar je hulp nodig hebt, blijft even lang. Het is vijf jaar en het blijft vijf jaar."

Een probleem is wel dat het aantal mensen die tegelijk in de 'rafelrand' zitten wel hoog is. "Dat komt omdat we te veel seks hebben gehad na de Tweede Wereldoorlog. Dat zijn de babyboomers. Maar dit is een bobbel, dat kunnen we best aan."

Nieuwe Minister van Volksgezondheid

Rudi Westendorp schoof aan bij NPO Radio 1 vanuit Den Haag. Op het Buitenhof werd een speciale tent neergezet om – in aanloop naar Prinsjesdag – speciale uitzendingen te maken. Samen met Westendorp zat de nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Fleur Agema (PVV) in de uitzending. Zij is blij met de woorden van Westendorp, maar vindt wel dat er aandacht moet blijven zijn voor de ouderen die wél hulpbehoevend zijn.

Bovenaan is de uitzending met Westendorp en Agema te horen.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie