Binnenland
KRO-NCRV

Afvalmedicijn Wegovy niet in basispakket zorg: 'Overconsumptie ligt op de loer, het is té effectief'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Afvalmedicijn Wegovy niet in basispakket zorg: 'Overconsumptie ligt op de loer, het is té effectief'

Zorginstituut Nederland heeft geadviseerd om diabetesmedicijnen als Ozempic en Wegovy niet te vergoeden in het basispakket. De reden daartoe is dat de gezondheidsvoordelen ervan nog niet duidelijk zijn op de lange termijn. "Moet je het hele probleem van obesitas in de medische hoek gaan zoeken?" vraagt Marloes Dankers, apotheker en lid van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik, zich af bij Spraakmakers.

Naar schatting zou het de samenleving zo'n 1,3 miljard euro kosten om dit soort medicijnen wél te vergoeden. De impact daarvan op de zorgkosten zou enorm zijn, al zijn er anderen die beweren dat het zoveel andere zorgkosten de kop in kan drukken dat het wel de moeite waard is. "Het is een heel effectief middel", zegt huisarts Bert Stelder.

Té effectief

In 95 procent van de gevallen "werkt het goed", vervolgt Stelder. "Er zijn talloze voorbeelden van mensen waar dit echt een oplossing voor is." Toch begrijpt Stelder dat het niet wordt opgenomen in het basispakket, omdat "overconsumptie op de loer" ligt. "Het is té effectief."

Patent eraf

"Het gaat nog een jaar of vijf duren. Dan is het patent eraf en kunnen fabrikanten het voor een fractie van de prijs leveren. Dan komt het er wel", verzekert Stelder. Tot die tijd is het een kwestie van zowel medicijnen als preventie, aldus de huisarts. "Je moet echt veranderen in je gedrag."

Preventie

Marloes Dankers, apotheker en lid van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik, vindt dat "niet zomaar alles blind" vergoed moet worden. "Moet je het hele probleem van obesitas in de medische hoek gaan zoeken? Of moet het voorkomen worden, in plaats van oplossen met medicijnen?" Ook Dankers wijst naar preventie. "We moeten kijken welke patiënten het echt nodig hebben."

'Te lui om gezond te leven'

"We weten niet hoe het zit met de kosteneffectiviteit", benadrukt Lonneke Timmers, adviseur bij het Zorginstituut. "We moeten het gesprek voeren over obesitas." Zo denkt beller Joost Nas er ook over. "De oplossing ligt niet in medicijnen. Misschien deels voor specifieke gevallen, maar voor 80 of 90 procent geldt dat ze gezonder moeten gaan leven. Een groot deel van de mensen is te lui om gezond te leven."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie