Geschiedenis
VPRO

50 jaar Sesamstraat: reden voor een feestje met Bert en Ernie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 50 jaar Sesamstraat: reden voor een feestje met Bert en Ernie

Hele generaties zijn ermee opgegroeid: Sesamstraat. En vandaag is het precies 50 jaar geleden dat de eerste aflevering in de Verenigde Straten op de televisie verscheen. Cultuurwetenschapper Dan Hassler-Forest, Paul Haenen (Bert) en Wim. T. Schippers (Ernie), zijn te gast in OVT.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoe het allemaal begon

"Tegenwoordig kennen we de 'war on drugs' en de 'war on terror'. Maar 50 jaar was er de 'war on poverty.' Sesamstraat werd ingezet in deze 'oorlog tegen armoede'", vertelt cultuurwetenschapper Dan Hassler-Forest. Om armoede in Amerika tegen te gaan kwam er steeds meer onderzoek naar kinderontwikkeling en hoe die geoptimaliseerd kon worden. Eén van de oplossingen: Sesamstraat.

Om het programma aan te laten sluiten op de belevingswereld van de kinderen werd er veel uitgeprobeerd in het programma. Thema's als armoede en dood kwamen ook steeds meer terug in het programma. Het waren immers thema's waarmee de kinderen ook te maken kregen.

Video niet beschikbaar

Sesamstraat in Nederland

"Het was de bedoeling dat Sesamstraat in Nederland een leeraspect had, maar het moest ook de kinderen vermaken", vertelt Paul Haenen. "En dat kan heel goed samengaan", vult Wim T. Schippers. Samen vormen Paul en Wim al vanaf het begin van Sesamstraat in Nederland het bekende duo Bert en Ernie.

De scenes en scripts kregen ze in eerste instantie rechtstreeks uit Amerika. Maar steeds meer konden ze hun eigen draai aan hun rollen geven. En op een gegeven moment besloot het duo ook om zelf liedjes te gaan schrijven voor het programma. Een gouden zet waardoor ze heel veel prachtige televisie (en cd) momenten creëerden.

Wim T. Schippers: "We werkten aan die nummers en scenes heel zorgvuldig. En ja, soms gaat dat wat ver en ga je zelfs de kleinste geluiden overwegen. Het wordt echt met heel veel liefde gemaakt."

Dan Hassler-Forest: "Je hoort ook dat er alle tijd en ruimte is genomen om iets te maken voor de Nederlandse versie van Sesamstraat." Die tijd en moeite worpen hun vruchten af. In Amerika bleven ze veel dichter bij het originele format waardoor er minder ruimte ontstond voor de unieke elementen.

Sleutel tot het succes is volgens het duo absoluut humor. De kleine effectjes: "Als de wenkbrauwen van Bert omhoog gaan is dat al grappig." Wim T. Schippers: "De scenes met Bert en Ernie gaan daarnaast ook echt om problematiek. Én over hun vriendschap. Maar het blijft wel onduidelijk wat ze nou precies van elkaar zijn."

De voorbeeldrol van Sesamstraat

Dan Hassler-Forest: "Of de personages en poppen in Sesamstraat nou broertjes of zusjes zijn, vriendjes of vriendinnetjes zijn. Ze moeten allemaal op een bepaalde manier met elkaar leren onderhandelen. Het leven van een kind is altijd onderhandelen. Want al onderhandelend leren kinderen de wereld kennen."

Daarbij vertelt de cultuurwetenschapper dat het oorspronkelijke idee ook altijd is geweest dat kinderen samen met hun ouders Sesamstraat zouden gaan kijken. "Dat komt voort uit het idee dat kinderen er baat bij hebben als de ouders óók meekijken. Je moet als maker dus proberen om de kinderen én de ouders te bereiken, door een laag humor erin te brengen die voor de ouders leuk is."

50 jaar Sesamstraat met Bert en Ernie

Meer verhalen over de geschiedenis?

Volg OVT op Facebook en Twitter. OVT is een historisch radioprogramma met actueel nieuws over geschiedenis, columns en documentaires. OVT wordt wekelijks uitgezonden op zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Je kunt alles van OVT terugluisteren via jouw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie