Scheepsramp uit 2000 opnieuw bron van kritiek op Poetin
- Nieuws
- Scheepsramp uit 2000 opnieuw bron van kritiek op Poetin
De Moskva, het vlaggenschip van de Russische vloot, is gezonken. Het is niet de eerste scheepsramp voor Poetin. In 2000 kwamen alle 118 bemanningsleden van een Russisch schip om bij een ongeluk. Poetin kreeg toen veel kritiek. Sophie Polm analyseerde voor OVT hoe de Russische media nu verwijzen naar die ramp van 22 jaar geleden.
Postzegel
We kennen de Moskva al sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. Op 25 februari lag het schip voor de kust van Slangeneiland en eiste de overgave. Als antwoord klonk over het strand: "Russisch oorlogsschip, krijg de klere!"
De uitroep werd een symbool voor Oekraïense strijdvaardigheid. De scène staat nu zelfs op een razend populaire postzegel.
Met het verlies van de Moskva lijkt God Poetin te hebben verlaten. Het schip had namelijk een Christelijk relikwie ter waarde van 40 miljoen dollar aan boord. Een stukje hout van Jezus's kruis als bescherming. Een bekende Russische publicist schrijft op zijn Telegram-kanaal: "Het splintertje van 40 miljoen, weten we nu, heeft niet gewerkt, en verdween met de rest van de kruiser naar de bodem."
De Koersk
Sinds het zinken van de Moskva verwijzen de kritische media naar een Russische scheepsramp uit het verleden. Die gebeurde in augustus 2000, toen Poetin pas net aan de macht was.
Na een mislukte militaire oefening zonk toen de Koersk, een grote onderzeeër. Alle 118 bemanningsleden kwamen om, mede omdat de reddingsactie niet snel genoeg op gang kwam. Dat was een blamage voor Poetin.
In september 2000 zei Poetin tijdens een interview iets over de Koersk wat volgens critici zijn ware aard liet zien. In een Amerikaanse talkshow vroeg de presentator aan Poetin hoe het nou mogelijk was geweest dat de Koersk was gezonken. Ruim een maand na het ongeluk was namelijk nog niets bekend over de oorzaken.
Maar Poetin kwam niet met opheldering of excuses. Wat er met het schip de Koersk gebeurd was? Poetin zei alleen maar:
Het is gezonken.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Vervolgens glimlachte de president. Het werd een beroemd fragment in Rusland. Het toonde aan dat Poetin het leed van burgers niet serieus nam en dat hij info achterhield. Zijn populariteit kelderde.
22 jaar van ellende
Nu verwijzen kritische Russische media weer naar dat zinnetje van Poetin uit 2000. Mensen die toen al Poetins ware aard zagen hebben nu definitief bewijs. Poetin is een dictator die oorlog voert tegen zijn buurland.
Op sociale media hebben critici het over "22 jaar van wegzinken". In 2000 zonk de Koersk, in 2022 de Moskva, en in de tussentijd werd heel Rusland verslonden door Poetins golven van repressie.
In de context van de oorlog tegen Oekraïne krijgt het zinnetje ‘het is gezonken’ extra betekenis. De verdedigers van Slangeneiland kregen gelijk, en zelfs God lijkt Poetin te hebben verlaten.
De staatsmedia hebben het hier niet over. Volgens de Russische televisie was het zinken van de Moskva een ongeluk. Maar critici weten wel beter. "Het is gezonken" betekent eigenlijk: een liegende dictator trekt een heel land met zich mee de diepte in.
Gerelateerde podcast
OVT
De geschiedenis van nu: uit de Russischtalige media
Meer lezen? In de OVT-artikelenserie ‘De geschiedenis van nu’, schrijft Sophie Polm over de kritische geluiden die nog wèl in de Russischtalige media te vinden zijn.