Geschiedenis
VPRO

Waarom koos Hamas voor het jubileum van de Jom Kipoer-oorlog?

foto: IDF / Wikimedia Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom koos Hamas voor het jubileum van de Jom Kipoer-oorlog?

Al een paar uur nadat Israël compleet werd verrast door militaire aanvallen van Hamas vanuit de Gaza-strook, sprak de Israëlische president Netanyahu van een oorlog. Een oorlog die bijna op de dag af, 50 jaar na de Jom Kipoer-oorlog begon. Dirk Walters, voormalig Israël-correspondent voor NRC, legt het uit in OVT.

Video niet beschikbaar

Jom Kipoer-oorlog

Op 6 oktober 1973 besloten Egypte en Syrië Israël militair binnen te vallen. Dat was op de dag van Jom Kipoer, de belangrijkste feestdag in de Joodse traditie. Het is een moment waarop het land, volgens Walters, ook grotendeels 'plat ligt'. Egypte en Syrië hadden zes jaar daarvoor, in de Zesdaagse Oorlog, beiden stukken land aan Israël verloren en waren van plan om ofwel die stukken land terug te veroveren, ofwel nieuwe onderhandelingen met Israël af te dwingen.

"Israël was in het begin volledig overrompeld", legt Walters uit. "Iedereen lag te slapen of te feesten of te rusten." De inval bracht, net als de aanval van Hamas nu, de Israëlische veiligheidsdiensten ernstig in de verlegenheid. "De schok was totaal."

Zesdaagse oorlog

De verassing zat hem niet alleen in de uitgekozen dag, maar ook in het feit dat Israël "nog een beetje dronken was van geluk over wat er zes jaar eerder was gebeurd", aldus Walters. "Toen hadden ze in de Zesdaagse oorlog een werkelijk verpletterende overwinning op de buurlanden behaald. En eigenlijk dachten ze op dat moment dat ze wel zo'n beetje onoverwinnelijk zouden zijn."

Walters: "Die buurlanden zouden het niet in hun hoofd halen om binnen te vallen, werd gedacht. Maar dat deden ze dus toch. En daar werd Israël compleet door overvallen. Dat heeft echt nog voor jaren, zo niet decennia, echt wel gespeeld in de Israëlische psyche."

Waarom het jubileum van de Jom Kipoer-oorlog?

Ondanks de initiële overrompeling wist Israël het tij in de oorlog snel te keren. "Uiteindelijk hebben ze zowel de Egyptenaren als de Syriërs terug weten te duwen. Op een gegeven moment stonden ze zelfs bijna aan de poorten van Cairo en Damascus." De oorlog eindigde dus met een overwinning voor Israël, maar dat was niet zonder impact.

"Die oorlog heeft een ongelofelijke indruk achtergelaten in de Israëlische samenleving", vertelt de oud-correspondent. "Ze hebben zich ontzettend bedreigd gevoeld. Ook toen ze die oorlog hadden gewonnen, waren ze nog niet helemaal van de schrik bekomen. Dus het verrassingselement, samen met de shock die het de Israëlische samenleving bezorgde, dat zit er deze keer ook in." Volgens Walters geeft deze timing, vanuit het perspectief van Hamas, de aanval dus een zeker heroïsche legitimiteit.

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, abonneer je op de podcast, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Luister het hele 1e uur van de uitzending van OVT: - OVT

Ster advertentie
Ster advertentie