Geschiedenis
MAX

Tijdvakken en jaartallen in de geschiedenis: 'Het is niet meer van deze tijd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tijdvakken en jaartallen in de geschiedenis: 'Het is niet meer van deze tijd'

Jagers en verzamelaars, de Oudheid, de Middeleeuwen en de Industriële Revolutie. De geschiedschrijving is opgedeeld in tijdvakken. Maar dat systeem moet eigenlijk op de schop, vindt hoogleraar Oude Geschiedenis Daniëlle Slootjes.

Video niet beschikbaar

"Die tijdbalk helpt ons als mensen om de geschiedenis in kleine brokjes te begrijpen, maar het gaat ook voorbij aan de menselijke ervaring. Mensen denken zelf niet: ik leef nu in de moderne tijd. En toen het jaar 1500 begon dachten de mensen niet opgelucht: zo dat waren de Middeleeuwen" vertelt Slootjes in Villa VdB.

Olympiaden

Historici en wetenschappers maken die indelingen om de geschiedenis te begrijpen maar we gaan voorbij aan hoe de mensen in het verleden de tijd indeelden. "De Grieken dachten in Olympiaden, in blokjes van vier jaar. De Romeinen dachten in een tijdvak vanaf de stichting van een stad."

Een ander bezwaar van Slootjes tegen de tijdvakken is dat ze vanuit de elite zijn gemaakt. "De Griekse wereld kent een omslag als Alexander de Grote verschijnt. En we hechten veel belang aan het begin van de keizertijd in de Romeinse geschiedenis. Maar we weten niet hoe een tot slaaf gemaakte Romein die tijd ervoer. Juist het verhaal van de gewone man is heel belangrijk om te vertellen."

Quote

"Het gaat voorbij aan de menselijke ervaring."

Daniëlle Slootjes

Jaartallen stampen

En ook het stampen van jaartallen zou je tegen de loep moeten houden volgens de hoogleraar. "Ik denk dat het goed is dat we ons afvragen voor wie en waarom die data belangrijk zijn."

Geschiedenisleraar van het jaar Henrik Atze van Doezum zegt dat er echt wel wat veranderd in het onderwijs, maar dat juist de tijdvakken erg handig zijn: "Het is een soort van waslijn waarin je in latere jaren je verdere onderzoek aan kan ophangen. Als docenten vinden we het voor leerlingen, die gebaat zijn bij structuur, heel handig."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie