Waar komt die Amerikaanse wapenliefde vandaan?
- Nieuws
- Waar komt die Amerikaanse wapenliefde vandaan?
"Het ligt niet aan de wapens, het ligt aan de mensen." Dat is de alom terugkerende reactie van de NRA, de National Rifle Association, op de vele schietpartijen in Amerika. Zo ook na de dodelijke schietpartij op een basisschool in het Texaanse Uvalde. Hoe heeft die machtige wapenlobby zich ontwikkeld tot wat het nu is, en waarom lijkt haar invloed zo onaantastbaar? Amerikanist Frans Verhagen, schrijver van De geschiedenis van de Verenigde Staten, vertelt erover in OVT.
Video niet beschikbaar
Amerikaanse burgeroorlog
De geschiedenis van de NRA gaat meer dan honderdvijftig jaar terug, naar de nadagen van de Amerikaanse Burgeroorlog waarin de Noorderlingen en Zuiderlingen vochten om de afschaffing van de slavernij.
Door de oorlog was de wapenomloop in Amerika exorbitant gestegen. Verhagen illustreert het aan de hand van cijfers: "Aan het begin van de burgeroorlog zijn er wapenproducenten die 55.000 wapens per jaar produceren. Aan het eind van de burgeroorlog zijn dat er 3.500.000, want ze hadden die wapens natuurlijk nodig in de strijd. Alleen, als die oorlog afgelopen is, blijven die wapens rond circuleren, en die wapenproducenten willen graag door produceren, en ze beginnen er een sport van te maken."
De NRA, dat zich in het begin vooral richtte op het aanbieden van trainingen, hielp zodoende om de vraag naar wapens op peil te houden met het in de oorlog verschenen aanbod.
Culturele polarisatie
In de loop van twintigste eeuw groeide de organisatie uit tot een vereniging die niet alleen trainingen aanbiedt en op een institutioneel niveau lobbyt voor ruimhartige wapenwetten, maar zich ook actief inzet om de wapenkwestie te verankeren in de culturele polarisatie van het land.
Daarmee kruipt de NRA dicht tegen de Republikeinse Partij aan die wapenbezit tot een belangrijk speerpunt van diens programma en ideologie maakt. Verhagen: "Republikeinen zijn er dol op, culturele onderwerpen. Abortus, geloof, het homohuwelijk, maar ook geweren. Dat is je identiteit als Amerikaan. Dan wordt het een heel ander verhaal."
De NRA heeft gezegd: je moet geen centimeter toegeven
Kinderslotjes
Het is die culturele polarisatie rondom wapenbezit die het, zelfs na aanleiding van de vele schietpartijen op scholen, nagenoeg onmogelijk maakt voor politici om aan de wetgeving te sleutelen.
Volgens Verhagen zijn het binaire opties geworden: "Je kunt alleen maar voor of tegen zijn, er zit niks tussenin," vertelt hij. "Daarom is er ook geen compromisoplossing mogelijk."
De kwestie is zelfs zo gepolariseerd, dat volgens Verhagen kinderslotjes op wapenkasten uit den boze zijn: "De NRA heeft gezegd: je moet geen centimeter toegeven, want op het moment dat je ook maar een ding toegeeft op het gebied van die wapens, voor je het weet nemen ze al jouw wapens af."
Gerelateerde podcast
OVT