De kantoortuin gaat eraan
- Nieuws
- De kantoortuin gaat eraan
Het leven komt langzaam weer op gang maar of we ooit weer voet in de kantoortuin zetten, is de vraag. Er waren al weinig positieve geluiden over deze werkplek, maar het coronavirus geeft de kantoortuin het nekschot. Een kleine zegen volgens dr. Rianne Appel-Meulenbroek. "Aan de massale kantoortuin kleven meer nadelen dan voordelen. Een man of 7 in een ruimte is het ideaal", zegt zij in dr Kelder en Co.
Video niet beschikbaar
"De grootste ergernis in de kantoortuin is geluid", zegt dr. Rianne Appel-Meulenbroek, gespecialiseerd in bedrijfsvastgoed en gedrag op de werkplek en verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven. "En dan niet het geluid van de printer of de airco, maar vooral pratende collega’s. Ons brein kan een gesproken taal niet negeren. Je kunt je dus niet afsluiten voor het geklets."
Uit onderzoek blijkt dat mensen die in een grote kantoortuin werken vaker last hebben van stress en dat ze ook een hogere werkdruk ervaren. "De kantoortuin is dan niet de oorzaak, maar het helpt zeker ook niet om de problemen op te lossen. Mensen die al last hebben van stress en eigenlijk aan hun taks zitten ervaren geluid als een extra stressfactor. Als je al tegen een burn-out aan zit dan kun je dus nog slechter tegen geluid", zegt Rianne Appel-Meulenbroek.
Zeven collega's is het ideaal
De grote Amerikaanse kantoortuinen met tientallen en soms honderden mensen vind je in Nederland niet zoveel. Wel zie je hier vaak nog grote ruimtes met twintig of dertig man. "Ideaal is een collega of zeven", zegt Appel-Meulenbroek.
"Uit mijn onderzoek blijkt dat mensen in die groepsgrootte juist veel van elkaar leren. Er is kennisoverdracht en een zeker mentorschap. Ook is de grootte van de groep heel geschikt om wel goede afspraken te maken met elkaar over hoe je in een open ruimte samenwerkt."
"Missen mensen hun kantoor?", wil Jort Kelder weten. "Ik denk het wel", antwoordt Appel-Meulenbroek. "Mensen zijn echt kuddedieren en ze missen bepaalde zaken misschien niet maar het sociale leven op kantoor wordt vaak als heel waardevol ervaren. Mensen missen dat echt wel, het is heel anders thuis."
Nu eindelijk afspraken maken
"Door de coronamaatregelen gaat ons kantoor er ook heel anders uitzien. Meer afstand tussen bureau’s, plexiglas en looproutes door kantoor. "Ik heb zelfs protocollen gezien waarbij de volgorde bepaald wordt van binnenkomst in een vergaderruimte. Alles om te voorkomen dat mensen te dicht langs elkaar lopen."
Juist dat maken van nieuwe afspraken biedt kansen in het open kantoor. "Vaak ga je in zo’n ruimte aan de slag zonder dat er afspraken zijn. Terwijl die juist heel nuttig zijn in het bestrijden van de nadelen. Maar afspraken worden meestal niet gemaakt, alleen als het te laat is en iemand er een probleem van maakt", zegt Appel-Meulenbroek. Doordat we over corona afspraken moeten maken kunnen we misschien ook gedragsafspraken meenemen.