Economie
EO

Trump gaat als president onze portemonnee raken: 'Hij wil geen Mercedes meer zien'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump gaat als president onze portemonnee raken: 'Hij wil geen Mercedes meer zien'

Economie is een belangrijk thema voor Amerikaanse kiezers, die over twee weken naar de stembus mogen voor de presidentsverkiezingen. Kandidaten Harris en Trump hebben allebei hun eigen financiële plannen en het maakt economisch gezien voor Nederland en Europa echt uit wie er wint, zegt econoom Rogier Quaedvlieg in Geld of je Leven (EO).

Video niet beschikbaar

Onze economie is sterk verbonden met die van de Verenigde Staten, waardoor ook Nederland belang heeft bij de economische plannen van Harris en Trump.

Het gaat goed met de Amerikaanse economie, maar de prijzen zijn nog steeds hoog en niet iedereen profiteert van de toegenomen koopkracht. "Het is redelijk ongelijk verdeeld", zegt Quadvlieg, senior econoom Verenigde Staten bij ABN AMRO.

Twee grote verschillen

In grote lijnen verschillen Trump en Harris op twee punten in hun financiële plannen, constateert Quaedvlieg. Zo verschillen ze in plannen over belastingbeleid: "Harris wil de belastingen verhogen, terwijl Trump ze juist wil verlagen. Trump wil vooral de vennootschapsbelasting verlagen en Harris wil inkomstenbelasting voor hogere inkomens verhogen."

Ook heeft Trump rigoreuze plannen over importheffingen. "Hij wil een universele importheffing op alle goederen die het land importeert. Bijvoorbeeld 10 procent op alles, 16 procent op alles uit China en het kan ook nog extremer worden als je zijn speeches luistert", zegt Quaedvlieg. "Zo zei hij vorige week: ik wil 2000 procent importheffingen op Duitse auto’s, Ik wil geen Mercedes-Benz meer zien in dit land.”

Strategische importheffingen

Onder Biden en Trump I had je een aantal strategische importheffingen, legt Quaedvlieg uit. "Door dat op bepaalde goederen in te voeren, zorg je ervoor dat bijvoorbeeld strategische industrieën in Amerika blijven."

Harris zal die strategische importheffingen waarschijnlijk doorzetten: "Zij is nog steeds op zoek naar het beschermen van belangrijke strategische investeringen, waarbij het belangrijk is dat de productie en research allemaal in Amerika blijft."

Het gevolg van een universele importheffing zoals Trump wil, is dat prijzen gaan stijgen, constateert de ABN-AMRO-econoom. "Er komt simpelweg een belasting op alle goederen. Dus als je nou consument bent of producent en je importeert halffabrikaten: je gaat een hogere prijs betalen. Onderaan de streep betekent het twee procentpunt hogere inflatie."

Effecten president Trump

Onder Harris zal er weinig voor Europa veranderen, verwacht hij. "Dan zou alles doorgaan zoals nu. Met een vrij sterke Amerikaanse economie en alles loopt soepel. Onder de Trump-importheffingen gaat er veel meer gebeuren. De importheffingen brengen de Verenigde Staten een stuk terug en maken de economie zwakker, ze zullen minder handelen. De rentes blijven langer hoog en dat drukt de hele wereldeconomie."

Dat zullen we in Europa ook merken, doordat we minder kunnen exporteren en daardoor minder gaan verdienen. "In het algemeen zal het absoluut Nederland en Europa raken."

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie