Economie
KRO-NCRV

Ron Blaauw: 'Gemeente Amsterdam heeft totaal geen begrip voor wat we hier doen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ron Blaauw: 'Gemeente Amsterdam heeft totaal geen begrip voor wat we hier doen'

Chef-kok Ron Blaauw nodigt burgemeester Femke Halsema uit om een keer te komen eten. Hij ervaart ''weinig begrip'' vanuit de gemeente Amsterdam voor de omstandigheden waarin de horeca en hotellerie zich bevinden. “Ik denk dat ze weinig uit eten gaat.” Dat vertelt Blaauw bij 1 Op 1.

Video niet beschikbaar

Over de regering is hij beter te spreken. ''Rutte en De Jonge hebben het echt fantastisch gedaan. Als ik Rutte op tv zie, heb ik echt het gevoel dat er iemand over ons waakt.'' Lokaal ligt dat anders. ''Lokaal is er echt geen begrip voor wat we aan het doen zijn.'' Blaauw vertelt dat het pijn deed toen hij de Amsterdamse burgemeester op een drukke Dam bij de Black Lives Matter demonstratie zag staan, terwijl restaurants zich aan strenge beperkingen moesten houden. ''Tactisch niet sterk'', oordeelt hij.

Ook vindt hij dat er ''veel eerder'' nagedacht had moeten worden over de restaurants en de natte horeca (cafés). De restaurants deden het in zijn ogen goed. Die hadden wat hem betreft met maatregelen open kunnen blijven met minder steun ten opzichte van de cafés.

Hij heeft geen goed woord over voor de keuze van de gemeente Amsterdam om onlangs bekend te maken dat de stad minder toeristen wil ontvangen. Hij stelt zich voor hoe het is als je een hotel hebt waarvan nagenoeg alle kamers leeg staan. "En dan lees je in de krant dat Amsterdam het toerisme een beetje gaat tegenhouden, en er moet meer kwaliteit?! Ik vind dat een verkeerde benadering. laten we eerst zorgen dat we weer een beetje toeristen gaan krijgen."

Zeker geld verdienen in deze crisis

Maar kommer en kwel is het volgens Blaauw niet. ''Je kan zeker geld verdienen in deze crisis, maar je moet creatief zijn en dingen proberen. Wij hebben ook dingen gedaan die mislukten.'' De afgelopen drie weken beschrijft hij als ''een gekkenhuis''. ''We hebben het ontzettend druk gehad. Afhalen en bezorgen zijn ontploft.'' Blaauw zegt beter voorbereid te zijn geweest op de tweede golf. ''Het zakje werd een bakje en een week voor de tweede lockdown waren we online en hebben we besloten om heel Nederland te bezorgen. Niet alleen regionaal.''

Desalniettemin blijft het hem pijn doen als hij zijn lege restaurant, waar ook dit interview zich afspeelt, binnenstapt. Daarmee heeft hij dan ook wel degelijk begrip voor klachten vanuit andere delen van de horeca. ''Vooral van kleine cafés snap ik dat. Maar we kunnen beter met een opgeheven hoofd de crisis bestrijden dan te zeggen dat het allemaal klote is elke dag.''

Desgevraagd beaamt hij dat horecaondernemers misschien wat meer geld achter de hand moeten houden. ''Je moet vooral hip zijn. Je hoeft helemaal niet zo goed te kunnen koken. Vooral goed op sociale media zijn en je restaurant zit vol. Maar mensen moeten wel voor een tweede keer terugkomen.''

'Ik ben gevoeliger geworden'

De crisis heeft ook iets positiefs bij de ondernemer teweeggebracht: ''Ik heb de afgelopen 5 jaar angst gehad wat er gebeurt als alles in elkaar zou storten. Het geeft me nu rust te weten dat we het aankunnen.'' Het werkte dus relativerend gewerkt en hem bovendien dichterbij zijn mensen gebracht. ''Minder in een ivoren toren bovenin. Ik ben gevoeliger geworden denk ik.''

Ook Blaauw heeft steun van de overheid ingeroepen. Zijn eigen vijf zaken blijven daarmee overeind, schat hij nu in. ''We hebben er zelfs nog eentje geopend, in juni.'' Maar als de horeca tot Pasen dicht moeten blijven, bijvoorbeeld omdat Nederland net als het Verenigd Koninkrijk de controle verliest als de gemuteerde coronavariant om zich heen grijpt, dan is dat volgens Blaauw rampzalig. ''Dat wordt het een slagveld.''

Ron Blaauw is een fenomeen in de restaurantwereld. De sterrenkok leverde tijdens de vorige crisis zijn sterren in. ''Ik had er geen zin meer in en ik zag dat het niet meer kon. Er was een kredietcrisis en het geld was echt bij mensen op.'' Maar een topkok noemt hij zichzelf niet. ''Overal zetten ze tegenwoordig 'top' voor.''

Ron Blaauw: 'Gemeente Amsterdam totaal geen begrip voor wat we hier doen'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie