Duurzame investeringen ondanks fossiele banden: hoe duurzaam zijn duurzame beleggingsfondsen?
- Nieuws
- Duurzame investeringen ondanks fossiele banden: hoe duurzaam zijn duurzame beleggingsfondsen?
Bijna de helft van de zogenaamde 'duurzame' Europese beleggingsfondsen steekt nog steeds geld in de fossiele industrie, volgens onderzoek van journalisten van Follow the Money en Investico. Deze bevinding werpt een schaduw over de vermeende duurzaamheid van deze fondsen, waarbij bijna 7 miljard euro uit groene investeringen naar olie, gas en kolen stroomt.
Video niet beschikbaar
Duurzame beleggingsfondsen zijn financiële pools waarin investeerders geld steken, met het label 'duurzaam', 'sustainable', 'durable', of andere varianten in de naam. "Ons onderzoek bestreek 1300 Europese fondsen, waaruit bleek dat bijna de helft van deze fondsen toch investeert in de fossiele industrie. Dit roept de vraag op: hoe duurzaam zijn deze fondsen werkelijk?", vertelt Emiel Woutersen van Investico.
Groene fondsen, grijze realiteit
Zelfs Nederlandse fondsen ontsnappen niet aan deze trend. Neem bijvoorbeeld verzekeraar ASR. Het ASR Duurzaam Amerikaanse Aandelenfonds investeert in bedrijven als Duke Energy en Dominion Energy, die actief zijn in kolencentrales in de Verenigde Staten. Het ASR Duurzaam Azië Aandelenfonds bezit aandelen in Orica, een Australisch bedrijf dat explosieven levert aan kolenmijnen.
De 'duurzame' fondsen van ASR alleen al investeren meer dan 275 miljoen euro in fossiele brandstoffen. Hoewel ASR stappen zegt te zetten om geleidelijk af te stappen van fossiele investeringen, blijft de realiteit van hun huidige betrokkenheid verontrustend. Naast de investeringen in fossiele brandstoffen, werpt een ander schokkend feit een licht op de stand van zaken in Nederland: de overheid geeft aanzienlijk meer belastingvoordelen aan bedrijven voor het gebruik van olie, gas en kolen dan aanvankelijk gedacht.
Milieuorganisaties en activisten, zoals Extinction Rebellion, hebben hun bezorgdheid geuit over deze ontdekkingen en roepen op tot actie. Minister Jetten wordt geconfronteerd met de uitdaging om deze fossiele subsidies af te bouwen om de klimaatdoelen te halen en de opwarming van de aarde tegen te gaan.
Duurzame investeringen ondanks fossiele banden: hoe duurzaam zijn duurzame beleggingsfondsen?
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.