Economie
BNNVARA

'De huidige energieprijzen zullen aanhouden tot april 2023'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'De huidige energieprijzen zullen aanhouden tot april 2023'

Het CBS is vandaag met een nieuw rapport naar buiten gekomen waaruit blijkt dat de energieprijs 86% is gestegen. Tjerk van Weezel, economie verslaggever van de Volkskrant, en Jilles van den Beukel, energie-expert bij het The Hague Centre for Strategic Studies, vertellen bij Vroeg! over de oorzaken en gevolgen van deze buitengewone stijging.

Video niet beschikbaar

Hoewel Van Weezel en Van den Beukel de uitkomsten van het rapport konden voorspellen, was het toch schrikken om cijfers zwart op wit te zien. De grootste directe oorzaak voor deze hoge prijzen is de stijgende gasprijs. Omdat gas een belangrijke rol speelt bij onze elektriciteitsvoorziening, stijgen als gevolg ook de elektriciteitsprijzen.

Er is meer vraag naar gas dan aanbod. Rusland levert minder gas en de Europese gasproductie vermindert, waar Nederland zelf een grote rol in speelt. Daarnaast zijn er twee verschillende markten, die voor de lange termijn en de markt voor de korte termijn. Van den Beukel legt uit dat dat de korte termijn markt, de spotmarkt, oververhit is geraakt. Hoe de spotmarkt over 2 of 3 jaar eruit ziet is nog onduidelijk, maar er is een verschuiving gekomen op de lange termijn markt. Want gas inkopen voor de lange termijn “is nu ook erg duur” zegt Van den Beukel.

Er is dus minder aanbod, maar de vraag naar gas neemt toe. Het korte termijneffect van de corona crisis speelt hierin een rol, maar er is vooral toenemende vraag ook in Aziatische landen die van kolen af willen. “Europa is misschien wat verder in de energietransitie, maar ook hier zie je dat er op de korte termijn gekozen wordt voor gas”, stelt Van den Beukel.

De overheid compenseert al een deel van de hoge gasprijzen, maar Van Weezel vraagt zich af of de overheid meer zou moeten of willen doen voor de consument. Volgens hem is de grootste zorg van de overheid de “mensen die deze prijsstijgingen gewoon niet aankunnen.” Enerzijds is compensatie nodig voor de mensen die financieel in de problemen komen en anderzijds acceptatie door de mensen die dit financieel wel aankunnen.

Luister het gesprek terug in de Vroeg! podcast.

#35 - Hoge energieprijzen. Wat zijn de oplossingen? - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie