Economie
BNNVARA

Podcast 'De Ommezwaai': hoe pensioenfonds ABP groener ging beleggen

foto: NPO Radio 1 - BNNVARAfoto: NPO Radio 1 - BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast 'De Ommezwaai': hoe pensioenfonds ABP groener ging beleggen

Voor zijn de podcast De Ommezwaai duikt onderzoeksjournalist Sander Heijne in de besluitvorming van groene verandering. Want wat is nu het laatste zetje dat nodig is om te besluiten om bedrijfsvoering te vergroenen? Zo wordt in de tweede aflevering onder de loep genomen hoe de grootste aandeelhouder van Nederland, ABP, steeds groener is gaan beleggen. Samen met Liset Meddens, directeur van Fossielvrij NL, die van pensioenfonds ABP een groene belegger wilden maken, vertelt Heijne in De Nieuws BV over de ommezwaai van het pensioenfonds.

Video niet beschikbaar

Iedereen die in Nederland in loondienst werkt, zit bij een pensioenfonds. Dat fonds belegt vervolgens jouw pensioencenten. "Als jij een betere wereld wilt en dat aandeelhouders zich verantwoordelijk gedragen, dan is het de kortste route als jouw geld voor je oude dag duurzaam belegd wordt", zegt Heijne.

Volgens de onderzoeksjournalist is ABP als grootste aandeelhouder van Nederland daarom zo'n belangrijk onderdeel in de ommezwaai naar groene investeringen en veranderingen. "Als we het hebben over waarom bedrijven wel of niet actie ondernemen als het gaat om klimaatverandering is het argument vaak: aandeelhouders willen het niet. ABP heeft 600 miljard euro aan belegd vermogen. Dus als je hen zover krijgt om beter gedrag te vertonen als aandeelhouder, dan heeft dat echt zin."

Divestment

Het besluit van ABP om groener te beleggen, heeft te maken met 'divestment' en de beweging daarachter. Heijne legt uit dat de divesteer-beweging zich terugtrekt uit bepaalde sectoren. "Volgens die beweging moeten we niet meer beleggen in bedrijven die fossiele brandstoffen oppompen en verwerken." Op deze manier is er minder kapitaal beschikbaar voor nieuwe grondstofwinningen en olieboringen. "Zo kan je vergroening bereiken", aldus Heijne.

Meddens, die al vroeg betrokken raakte bij acties tegen fossiele beleggingen, zegt dat het naast een financiële, ook een morele overweging is. "Als pensioenfonds wil je financieel en moreel niet meer te maken hebben met deze bedrijven, zij vervuilen moedwillig ons klimaat."

Uitgelachen in de directiekamer

Volgens Meddens ging het eerste gesprek met ABP om niet meer te beleggen in fossiele bedrijven niet van een leien dakje: ze werden uitgelachen in de directiekamer. Meddens: "Ze vonden duurzaamheid belangrijk, maar vooral in de persoonlijke invloedssfeer. Dat zij met hun miljardenportfolio een invloed konden hebben op de klimaatcrisis, was nog helemaal niet doorgedrongen."

Doorslag

Meddens liet het niet bij dit gesprek zitten en Fossielvrij NL besloot acties te voeren om druk uit te oefenen op het ABP. "Deelnemers van ABP hebben wij geïnformeerd en gemobiliseerd, van waterschappen tot gemeenteambtenaren, allerlei mensen die verplicht pensioen opbouwen ABP. Tijdens deze acties lieten werknemers werkgevers uitspreken tegen ABP met de oproep: stap uit de fossiele brandstof."

Heijne sprak ook met Harmen van Wijnen, bestuurder bij ABP. Hij noemde de alarmerende klimaatrapporten van IPPC en de protesten de doorslaggevende factoren bij het besluit om groener te beleggen. Heijne vertelt dat door de protestacties binnen ABP een klimaat gecreëerd werd dat zich begon af te vragen of ze op deze voet wel verder konden. Het klimaatrappoort noemt hij het laatste zetje. "Het is een optelsom geweest van acties, wetenschap en een bestuur dat lef heeft gehad om verandering door te zetten."

Je kunt 'de Ommezwaai' beluisteren op alle podcastplatforms.

Gerelateerde podcast

De Ommezwaai

De Ommezwaai

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie