Vonhof (MKB): Regel kwijtschelding schulden ondernemers voor de zomer
- Nieuws
- Vonhof (MKB): Regel kwijtschelding schulden ondernemers voor de zomer
Het kabinet komt deze donderdagmiddag met duidelijkheid over de coronasteunpakketten. Jacco Vonhof, voorman van MKB Nederland, pleit voor de verlenging van de noodsteun. "Ik ben geen Rupsje Nooitgenoeg, maar we zetten ons in voor de ondernemers voor wie het goede nieuws niet geldt", aldus Vonhof bij 1 op 1.
Video niet beschikbaar
Vonhof heeft vorige week aan tafel gezeten bij de formateur Mariette Hamer. Daar heeft hij gepleit voor een snel plan om het herstelpakket voor de zomer "in de steigers te hebben staan".
"Maak het mogelijk voor ondernemers om uit hun schulden komen. Nu zitten ze vast qua schulden, privé, bij de banken en bij de overheid", aldus Vonhof.
Kwijtschelden
Vonhof heeft gepleit voor verlenging van de steun tot het einde van het jaar. "Er is gekozen voor een verlenging van drie maanden met een optie tot het einde van het jaar. Aan de voorwaarden zal niets veranderen en dat is mooi, want ondernemers hebben behoefte aan zekerheid." Ook moeten we er volgens hem rekening mee houden dat corona niet weggaat en dat "we ermee moeten leren omgaan".
Belangrijk punt van de onderhandelingen is de belastingschuld bij de overheid. Terugbetaling daarvan wordt naar alle waarschijnlijkheid met vijf jaar uitgesteld. Maar ook in de private sector hebben ondernemers schulden, benadrukt Vonhof. Hij pleit er daarom voor een samenwerking tussen de overheid en de private sector. Vonhof heeft staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief gevraagd om voorzitter te worden van die tafel. Zijn antwoord was "niet nee". Afwachten dus.
Ongezonde bedrijven
Was Vonhof de afgelopen maanden vooral negatief over de voorspellingen van onze economie, nu blijken die resultaten van ondernemers tijdens deze coronacrisis mee te vallen. Er zijn nog weinig ontslagen en faillissementen. "Dat is vooral dankzij de steunpakketten", aldus Vonhof.
Wel wil hij daarbij benadrukken dat die cijfers een gemiddelde laten zien. "Er zijn bedrijven die gewoon konden doordraaien omdat ze geen gevolgen hadden van de lockdown. Anderen staat het water aan de lippen."
Verwacht wordt dat steeds minder bedrijven de steunpakketten nodig zullen hebben en dat de kosten hiervoor dus ook zullen dalen. Vonhof: "We hebben dat mee-ademen genoemd. Als het niet meer nodig is, dooft het vanzelf."
Innovatie
Er zijn ook financieel ongezonde bedrijven die alleen voort kunnen bestaand met dank aan de steun. Zit de subsidie in die zin innovatie en vernieuwing niet juist in de weg? De MKB-voorzitter verwerpt die kritiek. "Je kunt niet met een lichtje gaan zoeken wie wel en niet gezond was vóór de coronacrisis. Dat is ook niet eerlijk." De overheid heeft ze op slot gezet, vindt Vonhof, en moeten ze dus ook helpen.