2,2 miljoen voor een stel duiven. Hoe dan?
- Nieuws
- 2,2 miljoen voor een stel duiven. Hoe dan?
Deze week werd bij veilingsite PIPA een aantal sportduiven verkocht voor maar liefst 2,2 miljoen euro. Hoe kunnen die bedragen voor een duif zó hoog zijn? Veilingmeester en duivenmelker Sjoerd Lei vertelt dat het een investering is: "Als je een bijzondere duif hebt, willen mensen daar een jonkie van kopen."
Waarom zijn duiven een kapitaal waard? (25 oktober 2023) - Geld of je leven
De 315 verkochte duiven komen uit België, van de vorig jaar overleden duivenmelker Dirk van Dyck. Hun afkomst zorgt voor hun waarde, vertelt Lei: "De duivensport is mondiaal, maar de bakermat ligt in België. Mensen zijn van mening dat daar de allerbeste duiven zitten en dat is ook zo." Overigens zijn ook Nederlandse en Duitse duiven in trek.
Topduif
Als je zo’n Belgische topduif weet te bemachtigen, kun je de jongen daarvan dus weer doorverkopen. Daar zit het verdienmodel, vertelt Lei, niet in wedstrijden. "In Nederland win je geen grote bedragen. Je wint dan een bokaal of hooguit een televisie." Een jonge duif van goede afkomst levert in sommige gevallen 25.000 euro op.
Dat fokken doet overigens lang niet elke duivenmelker. Voor veel mensen is het gewoon een hobby, die verdienen er niet aan, vertelt Lei. "Een hobby kost gewoon geld", vertelt hij. Daar heb je ook verschillende gradaties in: "Je hebt ook rijke mensen die heel graag willen winnen en die gaan verder dan de gemiddelde duivenmelker in Nederland."
Bij PIPA waren ze overigens wel verbaasd over de 2,2 miljoen euro. "Eerlijk gezegd hadden we zo’n hoog bedrag niet ingeschat. We hadden 1 a 1,5 miljoen verwacht. Maar op een gegeven moment hoor je wel wat reuring, dat mensen bellen over die duiven."
Zelf heeft Lei, die dus ook duivenmelker is, ook wel eens z’n portemonnee getrokken, maar zoveel als 25.000 euro is hem te gortig: "Ik heb zelf wel eens een paar duizend euro uitgegeven aan een duif, maar dat is wel een uitzondering."
Geld of je leven
Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.