Prijzen stegen meer dan nodig: 'Parlement, aan de bak'
- Nieuws
- Prijzen stegen meer dan nodig: 'Parlement, aan de bak'
Nederlandse bedrijven hebben in tijden van inflatie hun prijzen veel meer verhoogd dan de stijgende kosten rechtvaardigden. Dat blijkt uit onderzoek van economen van de Rabobank. Volgens hoogleraar financiële geografie, Ewald Engelen, wordt het tijd dat hier aandacht aan wordt besteed. Hij vertelt erover bij Spraakmakers.
Stand.nl: 'Het is asociaal om in dure tijden extra winst te maken'
Verbazing
Het heeft Engelen het afgelopen 1,5 jaar heel erg verbaasd dat in Nederland deze discussie niet of nauwelijks gevoerd werd. "Gelukkig gebeurt dit, dankzij het rapport van de Rabobank, nu wel."
In onze omringende landen was dit volgens Engelen al veel langer een onderwerp van gesprek. De Duits-Amerikaanse econoom Isabella M. Weber heeft het in 2021 al aangezwengeld. Zij is vervolgens ook uitgenodigd om hierover in Brussel te spreken bij de ECB. Zo ook bij de Europese commissie en de Duitse Bondsdag. "Maar op de een of andere manier sijpelde dat niet door in Nederland", vertelt Engelen.
'Media lieten het links liggen'
Organisaties als het FNV deden volgens Engelen met rapportages over met name winstnemingen en graaiflatie wel pogingen om het onder de aandacht te brengen. "Maar de media hebben dat eigenlijk helemaal links laten liggen."
"Gelukkig zien we dat nu een beetje kenteren, want het is een hele belangrijke discussie", zegt Engelen. Nederlandse huishoudens hebben er volgens hem ongelooflijk veel last van gehad. "Nog altijd is het zo dat er over 2021 en 2022 sprake is van een daling van de reëel besteedbare inkomens."
Groot probleem
Dit komt volgens Engelen met name door graaiflatie, winstnemingen, aan de kant van grote energiebedrijven en grote voedselbedrijven. "Het gaat om een eerste levensbehoefte. Dat is een heel groot probleem!” zegt hij.
Vanuit de politiek lijkt er nu ook aandacht te zijn voor deze kwestie. Henk Nijboer van de PvdA heeft een debat aangevraagd over deze kwestie en Lilian Marijnissen van de SP zegt in reactie op het onderzoek van de Rabobank dat het tijd is voor een eerlijke winstbelasting, zodat we dat geld kunnen inzetten voor het verlagen van kosten voor mensen. "Ik denk dat de aanzet die Marijnissen heeft gegeven een goede is", zegt Engelen.
Machtsbalans herstellen
Het is volgens Engelen van belang dat we gaan nadenken hoe we de machtsbalans weer kunnen herstellen bij de grote beursgenoteerde ondernemingen. De marktmacht en de prijsmacht van deze bedrijven is volgens hem veel te groot geworden. "En het gaat eigenlijk maar om één ding en dat is het maximaliseren van de aandeelhouderswaarde. Dat zien we nu gebeuren."
"De machtsbalans moet weer hersteld worden, consumenten en vooral ook werknemers moeten opnieuw meer zeggenschap krijgen over wat er binnen die ondernemingen gebeuren gaat." Dat vereist volgens Engelen wetswijziging. "Dus parlement aan de bak zou ik zeggen!"
In de Spraakmakers Community zitten veel mensen die werkzaam zijn binnen de ggz. We hebben ook aan hen gevraagd wat zij zien als mogelijke concrete oplossingen. Wil jij in de toekomst ook je kennis en expertise delen met de redactie? Word dan lid van onze community.