Geld is niet langer neutraal: banken gaan groen
- Nieuws
- Geld is niet langer neutraal: banken gaan groen
Heeft u al een klimaatdepressie te pakken? In een speciale uitzending van dr Kelder en Co is Kees Vendrik, hoofdeconoom van Triodos Bank, te gast. Hij heeft, naast de realistische negatieve berichten ook goed nieuws. "De macht van het grote geld gaat spreken. Het kapitalisme komt in beweging."
Video niet beschikbaar
"Van de afspraken van Parijs komt nu echt niks terecht", zegt Vendrik. "Bij de grote leiders in de politiek en in het bedrijfsleven moet de knop echt om. Als je naar de cijfers kijkt: we zijn nog helemaal nergens. Ondanks het goede nieuws over banken en bedrijfsleven komen we er zo niet. Dus dat je dan als Greta Thunberg boos bent en je proteststem laat horen, dat begrijp ik heel goed", zegt Vendrik.
Sprankje hoop
De komende tien jaar zijn volgens hem beslissend. "We moeten nu echt grote beslissingen gaan nemen, op het gebied van energie, mobiliteit, wonen en financiering." Hij signaleert een sprankje hoop in de afspraken die grote financiële instellingen maken.
"Er is een akkoord gesloten tussen de banken wereldwijd", zegt dr Kelder, "het grote geld heeft zich verenigd. Een duizelingwekkend bedrag, ik kan het niet eens meer uitspreken, om hoeveel geld gaat het precies?”
"Het gaat dan om een investeringskracht van 43.000 miljard (€43.000.000.000.000) euro. De Triodos Bank en ING hebben meegeschreven aan dat document. Dat akkoord heet de UN Principals of Responsible Banking. Die afspraken zijn vrijwillig maar zeker niet vrijblijvend", zegt Vendrik.
"Als je het heel kort samenvat, dan komt impact centraal te staan (m.a.w.: de duurzame kracht van het geld, red.) in alle beslissingen die deze banken nemen."
Ook Nederlandse grootbanken tekenen
"Dus ook onze grootbanken", vraagt dr Kelder. "ABN, ING en Rabobank hebben meegetekend? Ik zag ze al heel trots staan in de krant. Maar hoe gaat dat dan? Als je een lening wilt als bedrijf moet je eerst aan de bank bewijzen dat je groen genoeg bent?"
"Ja. Dat is eigenlijk wat wij als Triodos al jaren doen. Wij kijken eerst naar de impact die een lening in de samenleving gaat creëren. Dat wordt nu veel meer gemeengoed in de financiële wereld", zegt Vendrik.
Duitse auto’s
"Betekent dat dan bijvoorbeeld dat de Duitse auto-industrie geen lening meer kan krijgen, tenzij ze alleen nog maar elektrische auto’s gaan maken?", vraagt dr Kelder.
"Nou, banken gaan dus door hun portefeuille met uitstaande leningen heen. De leningen met een negatieve impact op het klimaat worden er dan uitgelicht. Simpelweg zijn er dan twee smaken: financieren, of niet. De banken gaan met dat bedrijf praten en vragen: ga jij mee in de energietransitie? Je hebt nu een grote uitstoot, je gebruikt veel fossiele energie, ga je over op schoon en groen? Is het antwoord nee, dan volgt er een exit-gesprek en is het afgelopen met de lening”, zegt Vendrik.
Nederlands pensioen
"Dan gaat het om banken, maar hoe zit dat met de grote institutionele belegger, zoals de pensioenfondsen?", wil dr Kelder weten.
"Dan moet je kijken naar het Nederlandse Klimaatakkoord", antwoordt Vendrik. "In het Nederlandse Klimaatakkoord is afgesproken dat ook deze partijen op die manier gaan werken." Het gaat dan dus om particulier geld dat collectief wordt belegd.
"Het gaat dan om een bedrag van 3000 miljard (€3.000.000.000.000) euro. Al deze clubs gaan hun carbon footprint (hoeveel koolstofdioxide ze uitstoten, red.) openbaar maken.
"De macht van het geld gaat spreken, het kapitalisme komt in beweging", sluit dr Kelder af.
Geld is niet langer neutraal: banken gaan groen