12.000 inleverplekken voor statiegeldflessen nodig, maar het zijn er nog maar 4.000
- Nieuws
- 12.000 inleverplekken voor statiegeldflessen nodig, maar het zijn er nog maar 4.000
Toen in 2021 het statiegeldsysteem voor PET-flessen werd ingevoerd, berekende de verantwoordelijke organisatie Verpact dat er zo’n 12.000 inleverpunten moesten zijn. Nu, drie jaar later, zijn het er nog maar 4.000. Mede hierom worden doelstellingen niet gehaald en wil de inspectie de organisatie beboeten. "We werken er keihard aan", zegt Verpact-directeur Hester Klein Lakhorst in Geld of je leven.
Wat moet er gedaan worden om ons statiegeldsysteem op orde te krijgen?
Op dit moment wordt 74 procent van de PET-flesjes met statiegeld ingeleverd, maar de doelstelling is dat het 90 procent is. Verpact – een stichting die namens onder andere de frisdrankindustrie het statiegeld regelt – had voor de inleverpunten moeten zorgen, maar dat is niet hard genoeg gegaan volgens de inspectie. Dat is lastig, verdedigt Klein Lankhorst zich. "Als je geen verplichting hebt om zo’n apparaat neer te zetten, zitten bedrijven er niet altijd op te wachten", zegt ze.
Supermarkten zijn verplicht om een inleverpunt te hebben, maar andere bedrijven zijn dat niet. De directeur zegt in gesprek te zijn met bijvoorbeeld pretparken. Ook denkt ze aan middelbare scholen, festivals en NS-stations. "We proberen bedrijven zoveel mogelijk uit handen te nemen." Ze doet een beroep op organisaties: "Bedrijven moeten zelf inzien dat het belangrijk is. We hebben een klein beetje de gunfactor nodig."
De vraag of de frisdrankindustrie geen belang heeft bij flesjes die niet worden ingeleverd – dan kunnen ze immers het statiegeld houden – wordt door Klein Lankhorst ontkennend beantwoordt: "Het geld gaat gewoon weer terug in het systeem."
Wennen
Klein Lankhorst kijkt ook naar de consument. Die heeft namelijk tijd nodig om te wennen aan het inleveren van flesjes. "Vroeger liep je door het park en was weggooien in een afvalbak al goed. Nu is dat niet meer goed. Je moet hem meenemen. Dat gaat wel lukken, maar niet van de ene op de andere dag", zegt ze.
Ze wijst naar Duitsland en Denemarken, waar het inleveren van flesjes wél gemeengoed is. "De Denen kunnen het ook, dus wij ook", zegt ze. Het feit dat Nederland qua papier en glas voorop loopt, toont dat volgens haar aan. "Dat doen we gewoon al heel lang, dat zijn we gewend."
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.