Op je 67e een flinke bak geld gestort: binnenkort kan het
- Nieuws
- Op je 67e een flinke bak geld gestort: binnenkort kan het
In één keer tien procent van je pensioengeld gestort krijgen, zodra je met pensioen gaat. In de Tweede Kamer is een meerderheid voor een regeling uit het pensioenakkoord die dit toestaat. Klinkt lekker, maar is het ook verstandig? Geld of je leven zocht het uit.
Een rekenvoorbeeld: iemand met een modaal inkomen, bouwt gedurende zijn carrière ongeveer 260.000 euro pensioen op. Met de nieuwe regeling, zou hij dus 26.000 euro kunnen krijgen zodra hij met pensioen gaat. Hiermee kan hij doen wat hij wil: een nieuwe auto kopen, of zijn hypotheek afbetalen.
In één keer tien procent van je pensioengeld opnemen: is dat slim? (9 oktober 2024) - Geld of je leven
Pensioenadviseur Elias van Belzen vertelt dat de politiek mensen graag keuzevrijheid wil bieden en dat daarom deze regeling is ingevoerd. "Ze willen meer flexibiliteit aanbieden aan werknemers. Mensen moeten beschikken over hun eigen geld", zegt hij. Hij schoof in Geld of je leven aan samen met Harmen van Wijnen, directeur van het pensioenfonds ABP. Hij vertelt dat veel pensioendeelnemers er wel oren naar hebben. "Uit onderzoek blijkt dat zo’n 40 procent het wil", aldus de directeur.
Meepraten over dit onderwerp? Dat kan op het platform DIT.
Is het verstandig? Soms niet
Klinkt goed, zo’n bak geld, maar is het ook verstandig? Dat hangt nogal af van je situatie, zegt Van Belzen. Zo kan het je een stuk minder opleveren dan het lijkt, zegt hij: "Het kan zo zijn dat je wat meer belasting moet betalen dan je normaal gewend bent." In het ergste geval moet je 49 procent van het bedrag betalen aan de Belastingdienst.
Ook toeslagen kunnen een probleem zijn: als je meer inkomsten hebt, komen bepaalde toeslagen te vervallen. Van Wijnen wijst hierop: "Er zitten best wat haken en ogen aan. Als iemand met een klein pensioen denkt: 'ik reken me rijk!' en het jaar erna blijkt dat toeslagen die zijn ontvangen, terugbetaald moeten worden, dan kennen we daar allemaal de verhalen over." Mensen moeten goed uitzoeken wat de gevolgen zijn.
Van Wijnen wijst er ook op dat de 10 procent ook verrekend wordt: in de rest van het leven zal het maandbedrag lager wordt. "We geven natuurlijk niet zomaar geld weg. We zijn geen Sinterklaas. Dat moet men wel goed doorhebben."
Maar soms is het wel verstandig
Voor andere mensen is het wel weer slim, zegt Van Belzen: "Er zijn mensen die het geld in de rest van hun pensioen prima kunnen missen en er beter voor kunnen 'zorgen' als ze het in één keer krijgen. Er is een groep die een persoonlijk krediet of een hypotheek heeft en die dat een stukje kunnen aflossen. Dat neemt wat druk weg."
Andere mensen kunnen er ook gewoon wat leuks van doen, zoals een wereldreis maken. Als ze genoeg pensioen hebben in de rest van hun leven, kan dat ook gewoon, zegt hij. Zelf zou Elias van Belzen dit ook het liefst doen, vertelt hij. "Maar ik zal het goed uitrekenen, hoor."