Mensen met zonnepanelen moeten meer betalen? Enexis reageert op kritiek
- Nieuws
- Mensen met zonnepanelen moeten meer betalen? Enexis reageert op kritiek
Als het aan netbeheerder Enexis ligt, moeten mensen met zonnepanelen, een warmtepomp en een laadpaal meer meebetalen aan de verzwaring van het elektriciteitsnet dan de rest. Nadat dit vandaag bekend werd, volgde er veel kritiek, onder anderen in de online community DIT van de EO. Operationeel directeur Han Slootweg reageert in Geld of je leven.
Moeten we zonnepaneelhouders hogere netbeheerderskosten laten betalen? (30 mei 2024) - Geld of je leven
Slootweg gooide vandaag een steen in de vijver met zijn opmerkingen over de kosten. Hij legt uit waar het vandaan komt: "Als jij een elektrische auto hebt, of een elektrische warmtepomp of zonnepanelen, dan verplaats jij veel meer elektrische energie. Je hebt mensen die geen dak hebben, of geen zonnepanelen, of geen elektrische auto, maar die hebben nu hetzelfde tarief", vertelt hij.
"Het punt wat ik wil maken, is dat je je af kunt vragen of dat eerlijk is," aldus Slootweg. "Mensen die het net heel intensief gebruiken, betalen nu hetzelfde als mensen die het niet doen."
Enexis is geen leverancier van stroom, maar alleen de beheerder van het net waarmee de stroom wordt gedistribueerd. Mensen betalen nu zo’n 425 euro per jaar bij Enexis, ongeacht hoeveel ze van dat net gebruik maken. Hoe hoog de kosten zouden worden vindt Slootweg nog te vroeg om te zeggen. "In de krant las ik over een verdubbeling, maar dat vind ik prematuur."
Weer op gas koken
Bij DIT regende het vandaag boze reacties op het plan. "Ik heb duizenden euro’s geïnvesteerd om het milieu te ontlasten. Nu word ik daarvoor gestraft. Zal ik mijn zonnepanelen en warmtepomp maar verwijderen en weer op gas gaan verwarmen en koken?" zegt Larinda Bok bijvoorbeeld.
Slootweg snapt de reactie, zegt hij. "Maar wat zij niet realiseert, is dat de kosten die zij maakt bij Enexis nu terecht komen bij mensen die misschien die duizenden euro’s niet hebben om te investeren", vertelt hij.
De operationeel directeur voelt zich als netbeheerder niet verantwoordelijk om via de kosten die hij rekent verduurzaming te stimuleren. "Verduurzamen stimuleren heeft meer te maken met fiscaal beleid", vindt hij.
Te laat
Piet van der Ede reageert dat de netbeheerder zelf nalatig is geweest met het uitbreiden van het stroomnet en daarom nu extra geld nodig heeft. Dit klopt, geeft Slootweg toe. "Met de wijsheid van nu kun je die conclusie trekken, dat we te laat zijn met het verzwaren van het net. Maar dat doet er niet aan af dat de kosten op de één of andere manier verdeeld moeten worden over de gebruikers van het netwerk", zegt hij.
Salderingsregeling
De discussie doet denken aan de salderingsregeling voor mensen met zonnepanelen. Toen energiebedrijven dit wilden afschaffen, leverde dat veel boze reacties op. Na politieke druk bleef de regeling toch behouden.
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.