Jetten noemt klimaatakkoord belangrijke stap: 'Grote winst is dat olieproducerende landen meedoen'
- Nieuws
- Jetten noemt klimaatakkoord belangrijke stap: 'Grote winst is dat olieproducerende landen meedoen'
Tijdens de klimaattop COP28 in Dubai is er een overeenkomst gekomen tussen de 198 deelnemende landen: fossiele brandstoffen worden uitgefaseerd tot 2050. Het wordt als een historische uitkomst gebracht, maar daar zijn de meningen over verdeeld. "Ik noem dit een belangrijke stap. Het is duidelijk onderstreept dat fossiele brandstoffen afgebouwd moeten worden", zegt Rob Jetten bij Spraakmakers.
De uitkomst van de klimaattop is historisch
Grootste winst
Demissionair minister van Klimaat en Energie Rob Jetten (D66) noemt de grootste winst dat ook de olieproducerende staten betrokken zijn bij dit akkoord en dat er een schadeherstelfonds is voor landen die lijden onder klimaatverandering. Jetten denkt wel dat het 'realistisch is' dat dit akkoord wordt uitgevoerd.
Orla McDonald, redacteur klimaatbeleid bij het Financieele Dagblad, is het eens met Jetten. "Het maakt heel veel uit dat het in de Emiraten is." Maar McDonald noemt de slottekst van de klimaattop een 'wollige tekst'. "Er staat zoveel in dat slotakkoord. Je moet een bepaald punt uitlichten, in dit geval de fossiele brandstoffen", zegt de redacteur klimaatbeleid.
Verstandige constatering
"De olifant in de kamer is benoemd", aldus Hans Grünfeld, directeur van de belangenorganisatie voor grootverbruikers van energie VEMW. "Wat er in het akkoord staat is een verstandige constatering." Maar velen benoemen ook hoe het "op meerdere manieren" geïnterpreteerd kan worden. "De vraag is hoe we dit gaan doen", stelt Grünfeld. "De discussie wordt gefocust op wie wat wanneer gaat doen. Die discussie is nog lang niet afgelopen en de belangen zijn heel groot."
Zware dobber formatie
"Het kan altijd mooier en beter", zegt oud-politicus Ed Nijpels. "Je kunt wel spreken van een doorbraak, omdat er voor het eerst wordt gezegd: we gaan af van de fossiele brandstoffen." Volgens Nijpels zal het een "zware dobber" worden hoe de politieke partijen in Nederland hiermee om zullen gaan. "Ook voor Nederland zal het betekenen dat we moeten versnellen met het klimaatbeleid. Met deze uitspraak is duidelijk: we zijn klaar met fossiele brandstoffen. Het einde is in aantocht."
Boeiende discussie
"We hebben helaas fossiele brandstoffen nog nodig", zegt Grünfeld. "Hoe gaan we die uitfasering doen? Het wordt een boeiende discussie. Die discussie is nog lang niet afgelopen." Voor ecoloog Franke van der Laan kan het niet snel genoeg gebeuren: "Alles is goed wat er gebeurt. Ook dit is goed. Mijn criterium is: is dit genoeg? Dit is bij lange na niet genoeg. We krijgen de deksel niet op de pot."
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.