40 jaar 'België': klopt de tekst van Het Goede Doel nog steeds?
- Nieuws
- 40 jaar 'België': klopt de tekst van Het Goede Doel nog steeds?
Het nummer 'België' van Het Goede Doel bestaat 40 jaar en dus gaat De Nieuws BV terug in de tijd. Hoe zagen de landen in de tekst er 40 jaar geleden uit, hoe zien ze er nu uit en klopt de zin die over het land gaat? Redacteur Rozemarijn Brus gaat op onderzoek uit.
'Duitsland, daar zijn ze zo streng'
Dat zong Het Goede Doel, maar is dat wel zo? Hoe zag Duitsland er 40 jaar geleden uit en hoeveel verschilt dat van het huidige Duitsland? Dat vertelt journalist Annette Birschel.
In deze aftrap van de serie schuift ook Henk Westbroek aan, een van de mannen achter Het Goede Doel en het prachtige nummer 'België'.
Video niet beschikbaar
'Chili, daar doen ze zo eng'
40 jaar geleden was Pinochet aan de macht in Chili. Hoeveel verschilt het land van toen, met het Chili van nu? En: doen ze daar nog steeds zo eng? Dat vertelt correspondent Boris van der Spek.
Video niet beschikbaar
'Koeweit dat is me te heet'
De inwoners van Koeweit leven vooral in de airconditioning, want buiten is het hartstikke warm. Hoe warm was het in de jaren '80 en is dat in het huidige Koeweit nog steeds zo? En: hoe verhouden de Koeweiti zich tot die warmte? Dat vertelt journalist Abdou Bouzerda.
Video niet beschikbaar
'Wat Amerika betreft, dat land bestaat niet echt'
Deze abstracte verwoording was zowel in het Amerika van de jaren '80, als in het land van nu, erg treffend. Waarom dat zo is? Dat vertelt Amerikanist Manon Portos Minetti.
Video niet beschikbaar
'Noord-Ierland, daar gaat alles stuk'
In de jaren '80 staat het leven in Noord-Ierland in het teken van The Troubles, de strijd tussen katholieken en protestanten, tussen het horen bij Ierland of bij Groot Brittannië. Felix Maggin van The Analogues, groeide op in het Belfast van toen. Hoe was dat en hoe is het nu: gaat nog steeds alles stuk?
Video niet beschikbaar
'China, dat is me te druk'
In het huidige China wonen ongelofelijk veel mensen. Was dat ook zo in de jaren '80? Dat vertelt China-kenner en oud tafeltenniser Bettine Vriesekoop. Terwijl het land bijna volledig was afgesloten 40 jaar geleden, kwam zij daar al om te trainen.
Video niet beschikbaar
'Schotland, dat is me te nat'
Een land van bergen, vlaktes, en zon. Maar, waar velen aan denken is toch: regen. Is het in Schotland zo nat, en: hoe verschilt dat tussen de jaren '80 en nu? Dat vertellen journalist Marie José Kleef, weervrouw Diana Woei, en weerman Peter Kuipers Munneke.
Video niet beschikbaar
'De U.S.S.R. dat gaat mij echt te ver'
Hoe zag de Sovjet Unie eruit in de jaren '80 en welke sporen zien we daar nog van in het huidige Rusland? Dat vertelt Rusland deskundige Hubert Smeets.
Video niet beschikbaar
'Is er een plaats tussen de sterren waar ik heen kan gaan?'
Is er leven op Pluto, en kan je dansen op de maan? In de jaren '60 maakte astronaut Neil Armstrong de eerste wandeling op de maan. En de stap van wandelen naar dansen is zo gemaakt. Iemand die alles weet over de sterren (en daar voorbij), is astrofysicus Vincent Icke. Ook heeft hij wel een idee op welke muziek je dan het beste kan dansen op de maan.
Video niet beschikbaar
'Cuba, dat is me te zoet'
In de jaren '80 wilde de bezetting van Het Goede Doel niet naar Cuba. Het zou daar te zoet zijn. Maar het Cuba van die tijd kenmerkte zich ook door hoge schulden, vluchtende Cubanen en de macht van Fidel Castro. Podcastmaker en columnist Cesar Majorana vertelt over het Cuba van toen en nu.
Video niet beschikbaar
'Polen, daar gaat het te goed'
In de jaren '80 verkeerde Polen als voormalig satellietstaat van Rusland in staat van beleg. Dit omdat de anti-communistische partij aan populariteit won, wat weer een gevaar was voor de communistische regering. Dus ging het eigenlijk wel goed in het land? Iemand die daar alles over weet is de Poolse historicus Iwona Gusc.
Video niet beschikbaar
'Lapland, dat is me te koud'
Het gebied dat wij kennen als Lapland, is een koude toendra die zich over de noordelijkste delen van Scandinavië uitstrekt. Het is het leefgebied van de Sami die het gebied Sápmi noemen. Correspondent en historicus Anne Grietje Franssen vertelt over de mensen en natuurlijk het gebied waar Het Goede Doel over zingt in 'België'. En op de grote vraag: is het daar nog steeds zo koud? Daar heeft weerman Peter Kuipers Munneke een antwoord op.
Belgie lapland
'Heb getwijfeld over België'
Tijdens de grote finale van de serie duiken we in het België van de jaren '80. Over premier Martens, de Bende van Nijvel, het zachte taaltje en de lach: dat bespreken de Belgische journalist Wouter Verschelden, de man achter 'België', Henk Westbroek, en redacteur Rozemarijn Brus.
Video niet beschikbaar