De Tijdcapsule
- Nieuws
- De Tijdcapsule
De Nieuws BV nodigt gasten uit met één centrale vraag: wat zou jij graag in een tijdcapsule stoppen? Welke voorwerpen, liedjes, gedachten, verhalen, dansen of ga zo maar door, vinden onze gasten zo onwaarschijnlijk belangrijk dat het bewaard moet worden voor een volgende generatie? Want stel dat de wereld toch vergaat, dan hebben wij hopelijk onze tijdcapsule nog! Hier vind je wat er allemaal in onze tijdcapsule zit!
Sisco van Veen en 'When it is Darkest'
Psychiater Sisco van Veen werkt bij 113 zelfmoordpreventie en doet onderzoek naar psychiatrie en de dood. In de Tijdcapsule wil hij het boek 'When It Is Darkest' stoppen van Rory O'Connor, hoogleraar op het gebied van zelfmoordpreventie. Waarom dat zo'n belangrijk boek is en wat we er van kunnen leren, legt hij uit in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Mohammed Aadroun en 'Kees, de jongen'
Wat is zo onwaarschijnlijk mooi dat het bewaard moet worden voor de eeuwigheid? Mohamed Aadroun van het Amsterdams Andalusisch Orkest vertelt waarom hij het boek 'Kees, de Jongen' van Theo Thijssen in de tijdcapsule wil stoppen.
Video niet beschikbaar
Marnix Koolhaas en de Tuin der Lusten
Wat is zo onwaarschijnlijk mooi dat het bewaard moet worden voor de eeuwigheid? Vandaag vertelt historicus Marnix Koolhaas waarom hij het wereldberoemde schilderij Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch in de tijdcapsule stopt.
Video niet beschikbaar
Sjoerd Mossou en de voetbal
Wat is zo onwaarschijnlijk mooi dat het bewaard moet worden voor de eeuwigheid? Voor sportjournalist Sjoerd Mossou is dat uiteraard de voetbal, het perfecte bindmiddel juist in deze tijd. Hij vertelt erover in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Chazia Mourali en de glooiende, groene heuvels van Zuid-Limburg
Wat is zo onwaarschijnlijk mooi dat het bewaard moet worden voor de eeuwigheid? Voor auteur, columnist, podcastmaker én presentator Chazia Mourali zijn dat de de glooiende groene heuvels van Zuid-Limburg. Waarom? Ze legt het uit in de Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Janny Knol en Artikel 1 van de Grondwet
Wat is zo bijzonder of belangrijk dat het voor eeuwig bewaard moet blijven? Dat vragen we vandaag aan Janny Knol, korpschef van de Nationale Politie. Haar antwoord: Artikel 1 van de Grondwet. Waarom zij dat in onze tijdcapsule stopt, vertelt zij in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Femke Hameetman en een 'perspectiefstuk met een lezende jongeman in een renaissancepaleis
Wat is zó onwaarschijnlijk mooi dat het bewaard moet worden voor de eeuwigheid? Volgens Femke Hameetman, directeur van het Dordrechts Museum, is dat een 'perspectiefstuk met een lezende jongeman in een renaissancepaleis' van Samuel van Hoogstraten, wat momenteel uitgeleend is en in Wenen hangt. In De Nieuws BV vertelt ze waarom.
Video niet beschikbaar
Linda Nooitmeer en de grondwet
Linda Nooitmeer is voorzitter van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee). Na acht jaar voorzitterschap zwaait ze op 1 maart 2025 af als voorzitter. In de Tijdscapsule stopt ze de grondwet. Waarom? Ze legt het uit in gesprek met Stephan Komduur.
Video niet beschikbaar
Kourosh Noshad Sharifi en het Iraanse nummer 'Gol e yakh'
Wat is zo onwaarschijnlijk mooi dat het bewaard moet worden voor de eeuwigheid? Dat stoppen gasten deze Kerstvakantie in de Tijdcapsule.
Voor zanger, producer en songwriter Kourosh Noshad Sharifi is dat het Iraanse nummer 'Gol e yakh' van naamgenoot Kourosh Yaghmaei. Waarom? Hij vertelt erover in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Lotte Houwelink ten Cate en het gezin
Historicus Lotte Houwink ten Cate schreef het boek 'De mythe van het gezin', waarin ze het standaardgezin fileert. Desondanks stopt ze het gezin in de Tijdcapsule. In De Nieuws BV vertelt ze waarom.
Video niet beschikbaar
Fractievoorzitter Volt in de gemeenteraad van Rotterdam Imane Elfilali en "1984" van Orwell
Imane Elfilali is de eerste lijsttrekker van Volt in Rotterdam, maar was ook als diplomaat in Brussel en ambtenaar op diverse ministeries. Ze zet zich in voor een inclusieve, groene en creatieve stad. Een transparante overheid en bestuurscultuur hebben specifiek haar aandacht. In de tijdcapsule stopt ze de dystopische toekomstroman '1984' van George Orwell, een waarschuwing tegen totalitaire regimes.
Video niet beschikbaar
Theatermaker Valentina Tóth en 'Llorando'
Actrice, cabaretier en zangeres Valentina Tóth gaat als een speer in het theater. Haar debuutvoorstelling 'Wildbloei', waarin ze een ode brengt aan hysterische vrouwen, krijgt geweldige recensies. In onzee tijdcapsule stopt ze het nummer 'Llorando' dat te horen is in haar lievelingsfilm Mulholland Drive.
Video niet beschikbaar
Coach Henna Texel en de pom van haar moeder
Henna Texel is trainer en coach en maakt de podcast Loopbaanverhalen. Ze traint vooral vrouwen met een bi-culturele achtergrond. In de tijdcapsule stopt ze de pom van haar moeder. Waarom? Dat hoor je in onderstaand fragment.
Video niet beschikbaar
Illustrator Harmen van Straaten en zijn oma's oorlogsdagboek
Schrijver en illustrator Harmen van Straaten schreef tientallen boeken, vooral voor kinderen. Maar afgelopen oktober verscheen 'Lijtje'. Een boek voor volwassenen met verhalen over zijn bijna 100-jarige dementerende moeder. In de tijdcapsule stopt hij het dagboek van zijn oma, over het gewone leven in tijden van oorlog.
Video niet beschikbaar
Straatkunstenaar Judith de Leeuw en de kleur grijs
Judith de Leeuw is één van de bekendste straatkunstenaars ter wereld. Haar muurschilderingen zijn te zien in 62 landen, op drie continenten en haar werk werd tentoongesteld naast dat van grote makers als Banksy en Keith Haring. Een van haar favoriete kleuren in haar werk is turquoise, maar in de tijdcapsule stopt ze grijs.
Video niet beschikbaar
Beeldhouwer Kees Buckens en de Titanic
Beeldend kunstenaar Kees Buckens heeft allerlei grote, imposante beelden van hout en steen op zijn naam staan. De kunstwerken staan op allerlei plekken in Nederland - en ver daarbuiten. Misschien niet zo gek dus dat hij iets even gigantisch in de tijdcapsule stopt, namelijk: de Titanic. Waarom? Dat vertelt hij in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Jimmy Dijk en het werknemersprotest
Wat moet voor de eeuwigheid bewaard worden? Dat vragen we aan SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk. Voor hem is dat het werknemersprotest en dat komt goed naar voren in een fragment dat hij laat horen.
Video niet beschikbaar
Suëda Isik en 'Brand New Life'
NRC-journalist Suëda Isik houdt normaliter eigenlijk vooral van punk. Maar voor dit nummer maakt zij een uitzondering. Want 'Brand New Life' gaat in de tijdcapsule, en Isik vertelt hieronder waarom!
Video niet beschikbaar
Gunay Uslu en de Ilias en Odyssee van Homerus
Wat is zo onwaarschijnlijk mooi dat het bewaard moet worden voor de eeuwigheid? Dat vragen we vandaag aan Gunay Uslu, oud-staatssecretaris van cultuur en media en CEO van reisorganisatie Corendon. En haar antwoord: dat hoor je hieronder!
Video niet beschikbaar
Margriet van Heesch en genderbendingpop
Cultuurwetenschapper Margriet van Heesch is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam waar ze promoveerde op de geschiedenis van intersekse. Ze is deskundige op het gebied van gender, en dat laatste roept wel eens heftige emoties op. Voor de eeuwigheid wil ze genderbending popsongs bewaren. Maar wat betekent dat, en hoe klinkt dat?
Video niet beschikbaar
Pasha van Bijlert en het emoe-ei
Pasha van Bijlert is bewegingswetenschapper en paleontoloog. Een rare combinatie? Nee hoor! Want weten hoe een dino beweegt was lang onbekend. En waarom dan juist het emoe-ei in onze tijdcapsule moet, hoor je hier.
Video niet beschikbaar
Mauk Bresser en de laatste speech van Mark Rutte
De voorzitter van de JOVD kan niet anders dan wat politieks in De Tijdcapsule stoppen. De laatste speech van Rutte in de Tweede Kamer staat voor Bresser voor het einde van een bepaalde politieke tijd.
Video niet beschikbaar
Inez Weski en de Golem
Inez Weski was 45 jaar lang een bekend strafpleiter. Vorig jaar april kwam er een abrupt einde aan haar loopbaan als strafrechtadvocaat toen ze werd aangehouden op verdenking van deelname aan een criminele organisatie. Ze is nu in afwachting van de rechtszaak. Ze plaatst de Golem in onze tijdcapsule. Waarom? Dat hoor je hier.
Video niet beschikbaar
Clayde Menso en 'De Tussenruimte' van Hannah Arendt
Clayde Menso heeft betere tijden gekend met het theatergezelschap ITA waar hij nu twee jaar directeur van is. In de Tijdcapsule stopt hij 'De Tussenruimte', en hoe dat samenkomt met het ITA hoor je hier:
Video niet beschikbaar
Yasmin Ait Abderrahman en het CDA-congres van 2010
Oud-voorzitter van FNV Young & United, Yasmin Ait Abderrahman, weet het nog goed: ze was 10 jaar toen ze het CDA-congres van 2010 zag. Ze maakte zich meteen zorgen. Waarom ze juist dit congres in de tijdcapsule stopt, hoor je hier:
Video niet beschikbaar
Willem Jebbink en 'A Hard Rain's A-Gonna Fall'
Vandaag legt advocaat Willem Jebbink uit waarom het nummer ‘A Hard Rain's A-Gonna Fall', van Bob Dylan een plek in de capsule verdient.
Video niet beschikbaar
Yassine Salihine en imperfectie
Yassine Salihine, hoofdcurator bij het Design Museum Den Bosch, vertelt waarom we ‘imperfectie’ moeten omarmen en koesteren.
Video niet beschikbaar
Irene Kingma en Noordzee riffen
Wat is zo mooi dat het tot in de eeuwigheid bewaard moet worden? Die vraag staat centraal in de serie 'De Tijdscapsule'. Vandaag vertelt marinebioloog Irene Kingma waarom 'de noordzee riffen' een plekje in deze capsule verdienen.
Video niet beschikbaar
Marjo van Koppen en kalfje Piet
Taalkundige Marjo van Koppen vertelt waarom 'onderzoekskalfje Piet' een plekje in de capsule verdient, op dat hij nooit vergeten zal worden. Van Koppen doet onderzoek naar hoe koeien communiceren met mensen.
Video niet beschikbaar
Marije Vogelzang en verbeeldingskracht
Marije Vogelzang is fooddesigner. Ze daagt mensen uit om op een andere manier naar eten te kijken en dat eten te ervaren. Daar is verbeeldingskracht ontzettend belangrijk bij. Marije stopt daarom 'verbeeldingskracht' in de tijdscapsule.
Video niet beschikbaar
Milio van de Kamp en de teksten en muziek van Kendrick Lamar
Milio van de Kamp is socioloog en werkt als universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam. Vorig jaar verscheen zijn boek Misschien moet je iets lager mikken. Het is een autobiografisch boek, waarin hij schrijft over opgroeien in een omgeving met armoede en geweld, over kansenongelijkheid en de weg die hij via het VMBO naar de universiteit heeft afgelegd. Milio van de Kamp plaatst in de Tijdcapsule de teksten en de muziek van Kendrick Lamar, Amerikaanse rapper en songwriter.
Video niet beschikbaar
Ines Kostic en koe Hermien
Wat is zo onwaarschijnlijk mooi dat het bewaard moet worden voor de eeuwigheid? Want stel dat de wereld vergaat, dan hebben wij in elk geval onze tijdcapsule nog! Vandaag is Tweede Kamerlid Ines Kostic (Partij voor de Dieren) te gast in De Nieuws BV. Kostic stopt koe Hermien in de tijdcapsule, maar zij staat voor iets groters. Luister nu het hele gesprek terug:
Video niet beschikbaar
Berber van der Woude en het ambtelijk verzet
Van der Woude was bijna 14 jaar diplomaat voor het Ministerie van Buitenlandse zaken met als laatste post de Palestijnse stad Ramallah. Tegenwoordig is ze organisatieadviseur en bestuurslid van The Rights Forum waarmee ze zich inzet voor een rechtvaardig beleid ten aanzien van Palestina en Israël. Berber van der Woude zet 'Het ambtelijke verzet tegen de Nederlandse medeplichtigheid aan de genocide in Gaza' in de Tijdcapsule.
Video niet beschikbaar
Veerle Vrindts en sojabonen
Vrindts richtte in 2011 de non-profitorganisatie Pro-Veg op, met de missie om zoveel mogelijk mensen plantaardig te laten eten. Niet gek dus dat Vrindts een hele specifieke boon toevoegt aan de tijdcapsule...
Video niet beschikbaar
Kwame Agyapong-Ntra en #maakjeouderstrots
Kwame Agyapong-Ntra is directeur van bijles- en huiswerkinstituut Stichting Spee in Amsterdam Zuidoost. Waarom hij #maakjeouderstrots in de tijdcapsule zet? Dat vertelt hij hier:
Video niet beschikbaar
Shariff Nasr en de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens
Shariff Nasr maakt wekelijkse sketches op Instagram en TikTok en won afgelopen jaar een Gouden Kalf en Zilveren Krulstaart voor zijn eerste lange speelfilm El Houb. Hij stopt de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens in de tijdcapsule: "Die stop ik erin omdat de basisrechten van de mens op dit moment zwaar geschonden worden en er niks aan wordt gedaan."
Video niet beschikbaar
Kiki Schippers en 'Het nu'
Cabaretier en liedjesschrijver Kiki Schippers speelt niet alleen live in de uitzending, ze stopt ook iets in de tijdcapsule! En omdat er geen tijd is zoals de huidige, stopt Schippers het nu erin. Waarom? Dat legt ze uit.
Video niet beschikbaar
Olaf Koens en de boekenserie 'Het Privédomein'
Olaf Koens kennen we als correspondent van RTL-nieuws. Hij begon vanuit Moskou waar hij onder andere indrukwekkende reportages maakte over de aanslag op vlucht MH17 en recent over de oorlog in Oekraïne. Inmiddels is zijn standplaats Istanbul en reist hij als correspondent door het Midden-Oosten. Over de boekenserie die hij in de tijdcapsule stopt zegt hij: "Het is een enorme boekenreeks die sinds 50 jaar geleden meer dan 300 boeken telt, allemaal ego-documenten - van dagboeken tot brieven. Wat mij betreft is het de mooiste collectie in de wereldliteratuur."
Video niet beschikbaar
Maddy Stolk en een boekje van F.A. Begemann
Maddy Stolk heeft met haar boek "Soedah, laat maar" het zwijgen van de Indische gemeenschap doorbroken. Daarbij legt ze goed bloot hoe het verleden van voorouders door werkt op volgende generaties . Haar keuze voor de tijdcapsule heeft daar alles mee te maken.
Video niet beschikbaar
Stephanie van den Berg en een baanbrekende uitspraak van het gerechtshof in 2007
Nederland staat wereldwijd bekend als vestigingsplaats van internationale gerechtshoven. In Den Haag zit het Internationaal Gerechtshof, het Internationaal Strafhof en het internationaal hof van Arbitrage. En toch zijn er niet veel Nederlandse journalisten die de hoven op vaste voet volgen. Een uitzondering is Stephanie van den Berg van persbureau Reuters. We spreken haar in onze rubriek de Tijdcapsule over het Vredespaleis en een historische uitspraak.
Video niet beschikbaar
Odette Doest en haar papegaai
Odette Doest woont op Curaçao en maakt zich hard voor natuureducatie en de opvang van gewonde dieren op het eiland. In de tijdcapsule stopt ze daarom toepasselijk een papegaai, en zeker niet zomaar een...
Video niet beschikbaar
Agnes Kant en de lessen uit de Softenon-crisis
Agnes Kant is directeur van bijwerkingencentrum Lareb en daarvoor jarenlang SP-politicus. In de tijdcapsule vliegen we met haar terug naar de jaren '60 en de zaak rond Softenon: wereldwijd kwamen duizenden jonge kindertjes met zwaar aangetaste of ontbrekende ledematen ter wereld. De oorzaak bleek later te liggen bij het middel softenon, dat hun moeders hadden gekregen tegen zwangerschapsmisselijkheid. Dure lessen, om latere misstanden te voorkomen. Welke lessen precies, dat bespreken we met Agnes Kant.
Video niet beschikbaar
Maarten Loonen en een bijzondere video
Maarten Loonen is poolonderzoeker op Spitsbergen. De eilandengroep in de poolcirkel staat bekend om zijn bijzondere en ongerepte natuur maar is nu vooral in het nieuws vanwege smeltende gletsjers door klimaatverandering. Loonen stopt een 360 graden video in de tijdcapsule waar je met een VR bril rond kan kijken over het vele ijs, maar ook hoort hoe gletsjers afbreken.
Video niet beschikbaar
Milton Verseput en Chambolle Musigny
Milton Verseput maakt zich als sommelier grote zorgen over de invloed van klimaatverandering op zijn vakgebied. Naast alle catastrofale gevolgen voor de natuur loopt ook de smaak van de druif gevaar door de opwarming van de aarde. Welke smaak Verseput absoluut niet wil verliezen vertelt hij in onze rubriek 'De Tijdscapsule'.
Video niet beschikbaar
Chantal Engelen en het Lowlands optreden van Wende
Chantal Engelen is 'peasmaker'. Wat dat betekent en waarom het aansluit bij het optreden van Wende op Lowlands (hetgeen zij in de tijdscapsule stopt), vertelt ze in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Julia Janssen en een bijzonder stuk stof
Julia Janssen doet al jaren onderzoek naar de invloed van digitalisering op onze fysieke wereld; stond op Lowlands en stond met haar werk dit jaar op de architectuur biënnale in Venetië. In de tijdcapsule stopt zij een heel bijzonder stuk stof.
Video niet beschikbaar
Tjarda Struik en een blinddoek
Tjarda Struik is in november geïnstalleerd als burgemeester van Leiderdorp en veel mensen kennen haar als Blindfluencer op verschillende sociale media. Tjarda stopt in de tijdcapsule een blinddoek. En ze vertelt in de uitzending waarom.
Video niet beschikbaar
Marion Koopmans en een kaart met alle virussen
We kennen Koopmans als viroloog en lid van het Outbreak Management Team. Zij stopt een kaart met alle virussen in onze tijdcapsule. Waarom? Dat hoor je hier!
Video niet beschikbaar
Hajar Yagkoubi en het telraam
Yagkoubi is naast student bedrijfseconomie, ook voormalig jeugdvertegenwoordiger bij de VN en expert op het gebied van generatie Z. Ze stopt een telraam in de tijdcapsule. Waarom telt alleen het geld in het bedrijfsleven, en niet de impact op het milieu en de mensen? En wat gaat generatie Z daaraan doen?
Video niet beschikbaar
Liselotte Rambonnet en de McFlurry-egel
Als het aan bioloog en Leidse grachtwachter Liselotte Rambonnet ligt, dan gaat de McFlurry-egel in onze tijdcapsule. In 2007 werd in Rotterdam een dode egel gevonden. Zijn kop zat vast in de kraag van een McClurry-beker.
Video niet beschikbaar
Lisa Kuitert en de bibliotheek
Lisa Kuitert, hoogleraar Boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, hoopt dat onze tijdcapsule lekker groot is, want ze wil er een heuse bibliotheek instoppen. "Met veel boeken erin, goed geordend per onderwerp. Met zowel non-fictie als fictie. Maar ook kranten en tijdschriften. Fauteuils waar je kan lezen", beschrijft Kuitert.
Video niet beschikbaar
Joyce Sylvester en de duikbril
Wat stopt bestuurder en politicus Joyce Sylvester in onze tijdcapsule? Als dijkgraaf van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft haar voorwerp natuurlijk iets met water te maken.
Video niet beschikbaar
Jip van den Toorn en de graphic novel 'Building stories'
Illustrator Jip van den Toorn maakt elke dinsdag en zaterdag een beeldcolumn voor de Volkskrant. Nu wil ze in de tijdcapsule de graphic novel 'Building stories' van Chris Ware stoppen. Want volgens Van den Toorn verdienen graphic novels een veel groter podium dan dat ze nu hebben: "Beeld en tekst in een boekvorm, daar zit zoveel poëzie in."
Video niet beschikbaar
Jason Bhugwandass en het knuffeldier
Jason Bhugwandass is voorvechter voor betere jeugdzorg in Nederland. Als het aan hem ligt, moet de gesloten jeugdzorg helemaal worden afgeschaft. Hij stopt een knuffeldier van een kind uit de gesloten jeugdzorg in de tijdcapsule. Als de capsule over 100 jaar wordt opgegraven, hoopt hij dat we terugkijken naar de gesloten jeugdzorg als iets bizars uit het verleden.
Video niet beschikbaar
Zahra Boufadiss en de anticonceptiepil
Zahra Boufadiss is strafrechtadvocaat, maar er gaat geen Wetboek van Strafrecht in de tijdcapsule! Voor latere generaties wil Boufadiss de anticonceptiepil bewaren.
Video niet beschikbaar
Suzanna Jansen en het katholieke huwelijksonderricht
Schrijfster Suzanna Jansen schreef onder andere Het Pauperparadijs en De Omwenteling: De eeuw van de vrouw. In de Tijdcapsule gaat iets uit 1946 dat alles te maken heeft met de positie van de vrouw in de afgelopen 100 jaar.
Video niet beschikbaar
Jacco Janssen en het Zwitsers zakmes
Rechter Jacco Janssen behandelde afgelopen jaar zaken over Richard de Mos, Willem Engel en de schutter op een zorgboerderij in Alblasserdam. Hij stopt een Zwitsers zakmes in de Tijdcapsule en vertelt wat dat met het strafrecht te maken heeft.
Video niet beschikbaar
Martin Hersman en de fiets
Martin Hersman (oud-schaatser, schaatscommentator en prestatiecoach) is meteen duidelijk: de fiets moet mee in de tijdcapsule. Geen elektrische fiets, of een met versnellingen. Gewoon een ouderwetse, degelijke, Nederlandse fiets.
"De meeste kinderen gaan op de e-bike naar school, dat is een slecht signaal. De fitheid van kinderen is extreem achteruit gegaan. Kinderen worden zwakker en minder fit. Dat kleine beetje bewegen dat we ze aan kunnen bieden, nemen we van ze weg", aldus Hersman.
Video niet beschikbaar
Anna Gimbrère en donkere plekken op aarde
Het liefst zou wetenschapsjournalist en programmamaker Anna Gimbrère de hele melkweg in onze tijdcapsule stoppen, maar ze gaat toch voor iets compacters.
Video niet beschikbaar
Job Cohen en de hele PvdA
De oud-burgemeester van Amsterdam en voormalig fractievoorzitter van de PvdA zou zijn hele partij, de PvdA, in de tijdcapsule stoppen. Naast 77 jaar aan sociaaldemocratie, spreekt Cohen over Frans Timmermans en uiteraard de samenwerking tussen PvdA en GroenLinks.
Video niet beschikbaar
Anne Schulp en insecten (met ruitenwisservloeistof)
Wat zou jij in een tijdcapsule stoppen? Dat vragen we vandaag aan professor in de paleontologie Anne Schulp, een van de grootste Dinokenners van Nederland! Hij wil iets in de tijdcapsule stoppen dat een heel stuk kleiner is dan een T-Rex, namelijk: insecten! Of ruitenwisservloeistof die wordt gebruikt om een autoruit van insecten te ontdoen. Want zo'n koek aan insecten die we vroeger na een ritje wel eens op de voorruit vonden, dat is niet meer.
Video niet beschikbaar
Peshmerge Morad en de Armeense doedoek
Peshmerge Morad maakte veel indruk met zijn eerdere bezoeken aan De Nieuws BV, over de situatie van zijn familie in het noorden van Syrië, wat werd getroffen door de aardbeving van februari 2023. Hij kiest ervoor om de Armeense doedoek in onze tijdcapsule te stoppen.
Video niet beschikbaar
Nilgun Yerli en het alfabet
Cabaretier en schrijver Nilgun Yerli trekt sinds begin jaren negentig volle zalen. Wat volgens haar bewaard moet blijven voor een volgende generatie is iets waar we elke dag mee te maken hebben: het alfabet.
Video niet beschikbaar
Raki Ap en de muziek van zijn vader
Het is dit keer aan inheems klimaat-activist Raki Ap om iets in de tijdcapsule te plaatsen! En dat zorgt voor een bijzonder verhaal want Ap voegt de muziek van zijn vader toe. En dan specifiek het nummer dat hij schreef vlak voordat hij werd vermoord, vier maanden voor de geboorte van Raki Ap. Dat verhaal en hoe Ap zich als woordvoerder van de Free West Papua Campaign inzet voor West Papoea, dat hoor je hieronder.
Video niet beschikbaar
VVD-Kamerlid Daan de Kort en zijn cd-map
VVD-Tweede Kamerlid Daan de Kort draaide tien jaar langj plaatjes als DJ Braille. Hij stopt zijn bijzondere verzameling cd's in de Tijdcapsule en vertelt over zijn politieke toekomst.
Video niet beschikbaar
Hoogleraar Michael Kwakkelstein en de aantekenboekjes van Leonardo da Vinci
Michael Kwakkelstein plaatst de aantekenboekjes en manuscripten van Leonardo da Vinci in de tijdcapsule. Deze boekjes, bevatten notities en tekeningen van da Vinci, en tonen aan wat een genie kunstenaar, uitvinder en wetenschapper Leonardo da Vinci was. Er zijn een twintigtal bewaard gebleven. En als er nog plek over is in de tijdcapsule, wil Kwakkelstein ook graag dat de Mona Lisa bewaard blijft voor de eeuwigheid.
Video niet beschikbaar
Bonnie Doets en de dans
Wat zou jij in een tijdcapsule stoppen? Wat is zo onwaarschijnlijk belangrijk dat het bewaard moeten worden voor een volgende generatie? Dat vragen we vandaag aan oud-balletdanseres Bonnie Doets, zij nam dit jaar na 30 jaar afscheid als danser bij het Scapino Ballet.
Video niet beschikbaar
Saman Amini en zijn piano
Saman Amini is muzikant, toneelschrijver, acteur, cabaretier, theatermaker, kunstenaar. En als je zoveel kan: wat stop je dan in de tijdcapsule? Voor Amini is er geen twijfel over mogelijk: dat is de piano.
Video niet beschikbaar
Valika Smeulders en de tabaksspuwer
Valika Smeulders, hoofd geschiedenis van het Rijksmuseum in Amsterdam, mag iets stoppen in de tijdcapsule. Uit de duizenden bijzondere objecten die in de collectie van het Rijksmuseum te vinden zijn, kiest Smeulders de tabaksspuwer als voorwerp dat in de tijdcapsule hoort. Waarom? Dat hoor je hieronder.
Video niet beschikbaar
Miguel Wiels en een optreden van Dean Martin en Frank Sinatra
Miguel Wiels, muzikant, pianist, en liedjesschrijver van onder andere het oeuvre van K3, mag iets stoppen in de tijdcapsule. In Nederland is hij natuurlijk bekend als de pianist in het BNNVARA-televisieprogramma Even tot Hier. Maar dat programma stopt hij niet in de tijdcaspule: nee, wat volgens Wiels bewaard moet blijven is iets heel anders. Namelijk, een optreden van de Amerikaanse zangers Dean Martin en Frank Sinatra.
Video niet beschikbaar
Lilian Marijnissen en het boek over het toeslagenschandaal
Vandaag is SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen te gast. Ze neemt voor de tijdcapsule een bijzonder boek mee dat gaat over het toeslagenschandaal.
Video niet beschikbaar
Sjoerd Warmerdam en een traditioneel Oekraïens shirt
Tweede Kamerlid Sjoerd Warmerdam (D66) zat slechts een paar weken in de blauwe stoel en toen viel het kabinet. Hoe heeft hij dat ervaren? Warmerdam stopt iets bijzonders in de tijdcapsule dat alles te maken heeft met zijn vorige baan.
Video niet beschikbaar
Britt-Marie van der Drift met een koopakte uit 1758 van een Jamaicaanse plantage
Van der Drift, docent cultureel erfgoed en educator slavernijverleden, heeft een koopakte uit 1758, uit Jamaica, meegenomen voor de Tijdcapsule. In deze akte staat de verkoop van grond inclusief tot slaaf gemaakten beschreven. Dit is niet het mooiste dat de mensheid heeft voortgebracht, maar Van der Drift vindt dat ook wringend erfgoed bewaard moet blijven.Video niet beschikbaar
Gijs Rademaker en zijn telefoons
Met vandaag niemand minder dan het gezicht van het RTL Nieuwspanel en dino-fanaat: Gijs Rademaker. Hij stopt zijn oude mobiele telefoon en huidige smartphone in de tijdcapsule. Want laten we wel wezen, die kleine apparaatjes hebben een behoorlijke invloed op ons en onze maatschappij.
Video niet beschikbaar
Annemarie Jorritsma en de schoonheid van Almere
Vorige maand nam Annemarie Jorritsma na ruim veertig jaar afscheid van de actieve politiek. Ze was gemeenteraadslid, Kamerlid, minister en vicepremier, burgemeester en tot voor kort fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer. Een functie waarin ze ook deel uitmaakte van de partijtop. We spreken haar over de schoonheid van haar lievelingsstad Almere.
Video niet beschikbaar
Zindzi Zevenbergen en de muziek van Extince
Volgens kinderboekenschrijver Zindzi Zevenbergen moet de muziek van Extince écht in onze tijdcapsule. Ze vertelt waarom ze zijn teksten zo briljant vindt, en, Extince reageert ook live op de lovende woorden. Wie weet kunnen we nog een mooie samenwerking van dit duo verwachten...
Video niet beschikbaar
Roos Moggré en de foto's van haar oma's
K3 zong ooit al de wijze woorden 'Oma's aan de top', en die woorden neemt presentatrice Roos Moggré maar al te serieus. En terecht natuurlijk, want oma's horen ook aan de top. Daarom stopt zij foto's van haar oma's in de tijdcapsule. Het mooie verhaal dat daarbij hoort, hoor je hieronder.
Video niet beschikbaar
Platen met vinylfluencer Daan Grimbergen
De elpee als drager van muziek is al een bijzonder voorwerp. Maar een aantal platen verdienen het om nooit in de vergetelheid te raken. Welke dat zijn? Dat vertelt vinylfluencer hieronder.
Video niet beschikbaar
De Lingobal van Lucille Werner
Lucille Werner, presentatrice en CDA-Kamerlid, stopt een Lingobal in de tijdcapsule. Over Lingo, het CDA en waarom de Lingobal in de tijdcapsule moet, vertelt zij hieronder.
Video niet beschikbaar
Mohammed Chahim en de tekening van zijn zoon
De zoon van Mohammed Chahim heeft een tekening gemaakt over het klimaat. En die tekening moet wat de Europarlementariër betreft in de tijdcapsule. Waarom? Dat legt hij hieronder uit.
Video niet beschikbaar
Regenboogband (en een stukje koraal) met Pepijn Keppel
Soms kun je niet kiezen en daar doet De Nieuws BV helemaal niet moeilijk over. Pepijn Keppel is oud-hockeyer, journalist en schrijver en in de tijdcapsule stopt hij niet één maar twee objecten. Namelijk, een regenboogband en een stukje koraal. Waarom? Dat vertelt hij hieronder.
Video niet beschikbaar
Schaatsen op natuurijs met Katinka Eikelenboom
Groenlinks-voorzitter Katinka Eikelenboom doet dit keer niet een ding in de tijdcapsule, maar een activiteit. Schaatsen op natuurijs moet namelijk iets zijn wat écht in onze capsule terug gevonden moet worden. Waarom? Dat vertelt ze hieronder!
Video niet beschikbaar
In de Ban van de Ring met Bob Deen
Het is een boek dat de wereld heeft veroverd, met een verfilming die jaarlijks door liefhebbers wordt bekeken: de trilogie van Tolkien, The Lord of the Rings. Waarom Bob Deen, Oost-Europa deskundige van Instituut Clingendael, de boeken in de tijdcapsule wil stoppen, vertelt hij hieronder.
Video niet beschikbaar
De gitaar van Orville Breeveld
Muzikant en programmamaker Orville Breeveld wil een gitaar in de tijdcapsule stoppen. En dat is niet zomaar geen gitaar. Wat het instrument zo bijzonder maakt voor hem en waarom we hem in de tijdcapsule opnemen, hoor je hieronder!
Video niet beschikbaar