'Beste mevrouw Eva': een realistische kant van gezinnen met kinderen met een beperking
- Nieuws
- 'Beste mevrouw Eva': een realistische kant van gezinnen met kinderen met een beperking
'Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic enda thu wat unbidan we nu', dit is een van de oudste bekende zinnen uit het Nederlands. Én de naamgever van een literaire prijs: de Hebban Debuut Prijs. De komende weken spreekt Het Oog met de vijf genomineerden voor deze prijs. Schrijver Valentijn de Heer kikt de serie af. Hij is genomineerd voor de prijs met zijn boek 'Beste mevrouw Eva'.
Genomineerd voor de Hebban prijs: Valentijn de Heer
Video niet beschikbaar
Het boek gaat over het disfunctionele gezin van de jonge Elias en zijn ouders. "Daarbinnen wordt een jongetje met een verstandelijke beperking geboren en het laat zien hoe dat de relatie tussen de ouders beïnvloedt en op scherp stelt", zegt De Heer in NOS Met het Oog op Morgen. "Vader is altijd bezig om de schone schijn op te houden, maar ondertussen gebeurt er iets wat die schone schijn breekt."
Andere ervaring
De Heer is naast schrijver ook zorgmedewerker. Voor het boek haalde hij deels zijn inspiratie uit zijn ervaringen als zorgmedewerker. "Ik heb veel gewerkt met gezinnen die een kind met een beperking kregen en heb van dichtbij de worsteling van ouders gezien."
Met dit boek wilde hij de andere kant van dit soort families laten zien. "Er zijn heel veel voorbeelden in de media waar kinderen met een verstandelijke beperking als amusementsobject naar voren geschoven worden. Maar wat ik terughoorde van heel veel gezinnen: waarom is het bij ons zo anders dan wat wij of de buren op tv zien?"
Het karakter Eva
De karakters Eva en haar man zijn gebaseerd op Eva en Maarten Biesheuvel. Het echtpaar was schrijver en woonde in de buurt van De Heer. "Bij mij thuis was het ook niet altijd even gezellig. Op een dag liep ik daar, net zoals in het verhaal, en trof ik daar Maarten. Die op zijn eigen manier mij naar binnen vroeg en ik kwam op driehonderd vierkante meter jungle midden in de stad, met geiten en een kat. Een man, waarvan de hele wijk zei dat hij gek was, maar ik zag alleen maar vrolijkheid en liefde."
Nominatie
De bijna 40-jarige De Heer is nu genomineerd voor een Hebban-prijs. "Het is fantastisch. Het is onwerkelijk, gebeurt dit?", zegt hij. De ambitie om fulltime schrijver te worden, heeft hij wel, maar of dat ook gaat gebeuren, daar twijfelt De Heer nog over. "Ik zou het willen, maar dan moet ik een jaar of veertig, vijftig vooruit trekken, wil dat realiteit worden."
Volgens hem was het ook niet makkelijk om bij een uitgever binnen te komen. "Wat dat betreft, voel ik me heel erg bevoorrecht dat dat gelukt is. Het is niet vanzelfsprekend dat je bij een goede uitgever terechtkomt." Voordat zijn boek werd uitgegeven had De Heer andere versies, manuscripten van het verhaal geschreven. "Godzijdank was iedereen professioneel om het niet uit te geven, want het was gewoon niet goed."
De schrijver en zorgmedewerker heeft met Uitgeverij Pluim het boek uitgegeven. "Daar voelde ik met de uitgeefster vanaf de eerste versie een klik. Ik hoop dat die wederzijds was. Ik ben eigenlijk alleen met haar bezig geweest om het manuscript te maken tot het boek dat het nu geworden is."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.