Cultuur & Media
AVROTROS

Twee misvattingen over de transgenderwet, volgens wetenschapper Renée Römkens

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Twee misvattingen over de transgenderwet, volgens wetenschapper Renée Römkens

De argumenten die gebruikt worden tégen de transgenderwet snijden geen hout, vindt emeritus hoogleraar gendergerelateerd geweld Renée Römkens. "Ze zijn niet op feiten of wetenschappelijk onderzoek gebaseerd. We spreken ons - bijvoorbeeld in een opiniestuk in de Volkskrant - erover uit, maar dat is tegen dovemansoren in dit kabinet", aldus Römkens in MISCHA!.

#479 - Renée Römkens: 'Seksueel grensoverschrijdend gedrag gaat pas weg als seksisme verdwijnt'' - MISCHA!

Twee misvattingen over transgenders wil Römkens graag de wereld uit helpen. "Ten eerste wordt vaak aangenomen dat het een keuze is die sommigen maken omdat ze er een belang bij hebben. Dan wordt bijvoorbeeld gesuggereerd dat mannen zich laten opereren om vrouw te worden, zodat ze dan makkelijker vrouwen kunnen verkrachten." De emeritus hoogleraar kan zich niet voorstellen dat mensen zo'n ingreep daarvoor over hebben.

Ideologische sentimenten

Een tweede punt volgens Römkens is dat wordt gedacht dat transgenderoperaties uitgevoerd worden zonder dat er grondig onderzoek aan vooraf gaat. "Dan zie je dat argumenten niet onderbouwd worden met onderzoek, maar gebaseerd zijn op ideologische sentimenten. Ik vind dat zorgelijk. Ik zie een bredere, maatschappelijke en politieke trend van verrechtsing en populisme. Er wordt ingespeeld op oude onzekerheden: er zijn mannen, en er zijn vrouwen. En er is heteroseksualiteit. Punt. Alles wat daarvan afwijkt is niet normaal."

Samen met Marijke Naezer, Toine Lagro-Janssen en Iva Bicanic schreef Römkens er dit opinieartikel over voor de Volkskrant. In MISCHA! spreekt ze over haar inspanningen tegen gendergerelateerd geweld, emancipatie, haar onderzoek en werk voor Atria, kennisinstituut emancipatie en vrouwengeschiedenis waar ze jarenlang directeur was.

#479 - Renée Römkens: 'Seksueel grensoverschrijdend gedrag gaat pas weg als seksisme verdwijnt'' - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie