Wesley Sekewael is de jongste winnaar van de Zilveren Anjer
- Nieuws
- Wesley Sekewael is de jongste winnaar van de Zilveren Anjer
Op de leeftijd dat veel jongens bezig zijn met vrienden, verkering en uitgaan, werd Wesley Sekewael daarnaast gegrepen door iets volstrekt anders: de geschiedenis van de scheepsbouw. Op zijn vijftiende al begon hij met vrijwillig werken op de scheepswerf, en nu, zo'n vijftien jaar later, krijgt hij als jongste ooit de Zilveren Anjer. Dat is een onderscheiding voor mensen die zich inzetten voor het cultureel erfgoed.
Jongste winnaar Zilveren Anjer ooit
"De interesse is automatisch ontstaan, omdat we op de middelbare school in de vierde klas als een van de eerste scholen een maatschappelijke stage moesten lopen. 72 uur. Daar is het bij mij ontstaan", vertelt Sekewael in NOS Met het Oog op Morgen. "Er was op dat moment een museum in oprichting over de scheepsbouwgeschiedenis van Vlissingen. Technische historie sprak me sowieso aan. Er was nog heel veel werk te doen, op dat gebied van de oude scheepswerf was er nog enorm veel gaande."
Scheepswerf
“Het oude werf terrein, de Schelde, daar stonden nog vele gebouwen. Die werden gesloopt en dat gebied transformeerde zich naar een moderne woonwijk. Toen ik daar vrijwilliger werd, werden die gebouwen volop gesloopt en waren al voor een belangrijk deel gesloopt. De geschiedenis van die scheepswerf leefde heel erg”, vertelt Sekewael. Zijn "Het was heel leuk om daar een steentje bij te dragen, om daar iets van te behouden."
Sekewael moest kijken of er nog dingen bewaard konden worden van de scheepswerf. Bij die werkzaamheden vond hij een ook een stoomhijskraan. "In de begintijd heb ik me vooral ingezet voor collectievorming en het bewaren van collecties. Het werd verhuizen en er werd veel weggegooid. Je bent volop in de geschiedenis en kijkt wat er nog over is gebleven en zodoende wist ik vrij snel dat er een oude stoomhijskraan was bewaard gebleven die bij de werf in Vlissingen is ontworpen, gebouwd en gebruikt. Al vrij snel hadden we zoiets: het zou heel zijn als we zo’n hijskraan terug kunnen halen. Daar zou hij optimaal tot zijn recht komen. Een aantal jaar later is door speciale omstandigheden ook gelukt."
Nominatie
het Prins Bernhard Cultuur Fonds deelt de Zilveren Anjer uit. Cathelijne Broers, directeur van het fonds, vertelt dat Sekewael genomineerd werd door een deskundige uit Zeeland. "We vragen elk jaar aan mensen: nomineer bijzondere mensen zoals Wesley. Dan zie je wat een passie, kennis en liefde Wesly tentoonspreidt om iets bijzonders te behouden. Dan gaat ons hart ook sneller kloppen."
Wesley Sekewael is met 29 jaar ook de jongste winnaar van de Zilveren Anjer tot nu toe. "We vinden het ook belangrijk, los van al het belangrijke dat Wesley heeft gedaan, om dat in de spotlight te zetten. Ook om aan Nederland te laten zien dat vrijwilligers, mensen die zich vrijwillig inzetten voor cultuur en natuur, niet alleen maar oudere mensen zijn."
OOG zilveren anjer
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.