Cultuur & Media
NOS

Bioscopen verdwijnen en corona geeft een zetje

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bioscopen verdwijnen en corona geeft een zetje

In Tiel viel een bioscoop om en een van de oudste bioscopen in Amsterdam vreest ook voor de toekomst. De coronacrisis lijkt flink huis te houden in de bioscoopwereld, maar eigenlijk is er een onvermijdelijke trend gaande. Dat denkt regisseur Ate de Jong. "De bioscoop gaat verdwijnen en de zwakke gaan eerst."

De toekomst van de kleine bioscoop

Dit weekend werd duidelijk dat voor de enige bioscoop in Tiel het doek zou vallen. De bioscoop had het de afgelopen jaren steeds moeilijker en de coronacrisis was de druppel, schrijft Omroep Gelderland. "De coronacrisis heeft deze onvermijdelijkheid alleen naar voren gehaald", zegt De Jong in NOS Met het Oog op Morgen. "Tiel had het nadeel dat het een commerciële bioscoop is en dat alle films zijn uitgesteld. James Bond komt niet, Mulan komt niet en dan hebben ze geen inkomsten."

Ook bioscoop The Movies in Amsterdam zit in zwaar weer, de eigenaar vreest dat de zaal uit 1912 het einde van het jaar niet haalt. BN'ers sprongen zelfs in de bres om de bioscoop te redden. Maar volgens De Jong speelt hier ook iets anders dan de coronacrisis. "Ze moeten veel te veel huur betalen, zo banaal is het."

Volksvermaak

De bioscoop verdwijnt, stelt De Jong. Dat zal niet binnen tien jaar gebeuren, maar wel binnen de komende twintig jaar. "Ik wil dat ook niet hoor", zegt hij. "Maar de platforms waar mensen hun entertainment krijgen veranderen."

Volgens de regisseur is het vergelijkbaar met wat er met theaters gebeurde. "Wat vroeger volksvermaak was, is nu een vermaak geworden voor een kleinere groep. Dus in die zin verdwijnen de bioscopen niet helemaal, maar wel als groot volksvermaak zoals we dat nu kennen."

Er zijn volgens De Jong drie verschillende soorten bioscopen. "De gewone Pathé's, de commerciële filmhuizen en de gesubsidieerde filmhuizen. Wat waarschijnlijk gaat gebeuren is dat filmhuizen zoals The Movies subsidie krijgen en daardoor bestaansrecht omdat ze ook een sociale functie krijgen. Net als opera en ballet. Dat vonden we belangrijk om in stand te houden."

B-film

Voor de filmindustrie betekent dat op termijn een tweedeling in het aantal films dat nog wordt gemaakt. De Jong: "Je krijgt grote Amerikaanse films en kleine nichefilms."

Alles wat daar tussen zit, zal verdwijnen, verwacht de regisseur. "Wat je vroeger de B-film zou noemen, zeg maar. Romantische komedies bijvoorbeeld. Want dat is eigenlijk maar opvulling, bewegend behang. Dat is nu nog in maar over twee jaar hebben mensen daar geen interesse meer in."

De toekomst van de kleine bioscoop

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie