Cultuur & Media
BNNVARA

Een film over de jonge jaren van Tony Soprano: 'Ik was diep teleurgesteld'

foto: Warner Bros Entertainment Incfoto: Warner Bros Entertainment Inc
  1. Nieuwschevron right
  2. Een film over de jonge jaren van Tony Soprano: 'Ik was diep teleurgesteld'

De laatste aflevering van The Sopranos is al jaren geleden uitgezonden, maar fans van de serie hebben de afgelopen tijd kunnen uitkijken naar iets nieuws. De makers van de populaire maffiaserie komen met een toegift: The Many Saints of Newark, over het leven van de jonge Tony Soprano. In De Nieuws BV vertelt recensent Ab Zagt of de film de moeite waard is.

Video niet beschikbaar

Een kijkje in het hoofd van maffiabaas Tony Soprano, de genadeloosheid en de gesprekken die hij voerde met zijn 'hoofddokter': recensent Ab Zagt noemt The Sopranos een unieke serie en hij volgde de serie op de voet. Na zes seizoenen kwam er in 2007 een einde aan de serie. Veertien jaar later is de serie terug, maar nu is Tony Soprano een jonge jongen. De film 'The Many Saints of Newark' is een prequel van de populaire serie.

Geen sterk verhaal

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, Zagt is diep teleurgesteld. "Ik had er zo naar uitgekeken, om eindelijk eens uit te zoeken wat Tony Soprano gemaakt heeft tot wie hij is. Dat komt in de film slecht aan de orde." Michael Gandolfini vertolkt de rol van de jonge Tony, zijn overleden vader James Gandolfini speelde jarenlang de grote maffiabaas Tony. "Hij heeft dezelfde blik als zijn vader, dus dat is leuk voor de fans om te vergelijken."

Overbevolking in de film zorgt ervoor dat het verhaal in de film niet sterk is, vindt Zagt. "Je wil meer weten over Tony weten, maar dat komt amper aan bod. Dat is een gemiste kans."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een film na een seriereeks is vaker niet succesvol

Absolutely Fabulous, Dad's Army en van eigen bodem: Penoza, er zijn meerdere succesvolle series die later een film kregen, waarin het eindresultaat niet goed uitpakte. Zagt vertelt hoe dat komt. "Het komt door het format van een serie en een film. In een serie is een langlopend verhaal en dat kunnen ze in partjes vertellen. Een film moet een geheel zijn en als ze dat geforceerd doen, dan worden er allerlei bochten afgesneden en dan werkt het niet."

Sommige dingen moet je met rust laten, is het advies van Zagt voor producenten. "Je moet het niet geforceerd gaan nakauwen. De schrijvers zijn niet in staat de sfeer van de serie over te brengen in een film." Maar, niet alle films van succesvolle series zijn mislukt. De Amerikaanse serie The Fugitive is een voorbeeld van hoe het wél moet. De film kwam pas jaren nadat de serie was afgelopen. "De serie was een beetje weggezakt. Het is een compacte versie van de serie en het was goed gedaan."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie