De Wereld Draait Door heeft de boekenmarkt ingrijpend beïnvloed
- Nieuws
- De Wereld Draait Door heeft de boekenmarkt ingrijpend beïnvloed
Wie zijn de grootste culturele gamechangers van de afgelopen tien jaar? Over die vraagt buigt De Nieuws BV zich de komende week. Speelfilms, beeldende kunst, tv-series, muziek en literatuur, het komt allemaal voorbij. Directeur Eveline Aendekerk van de CPNB en columnist Cesar Majorana trappen af met literatuur.
Voorafgaand aan de uitzending liet Eveline Aendekerk al de naam Levi Weemoedt vallen. De dichter die furore maakte in de jaren '70 is namelijk helemaal terug van weggeweest, vooral dankzij de bloemlezing die zijn grootste fan, schrijver en columnist Özcan Akyol (Eus), maakte van zijn werk. Die bloemlezing brak records als het gaat om de aanwezigheid van poëzie in de Boeken Top 10.
Poëzie
Is dat wellicht de grote gamechanger: de opkomst van de poëzie? Neem de bundel Hogere Natuurkunde van Ellen Deckwitz. Er zijn een paar duizend exemplaren van verkocht, terwijl normaal gesproken van een dichtbundel tweehonderd stuks worden gedrukt die vervolgens niet eens uitverkocht raken. Of neem de bundels van Tim Hofman, die als zoete broodjes over de toonbank gaan en vooral ook een jonger publiek bereiken.
Maar ook de oudere lezer werd de afgelopen jaren goed bediend met bijvoorbeeld de hernieuwde belangstelling voor de verzen van Drs. P. Zowel Aendekerk als Cesar Majorana bevestigen deze trend. Majorana wijst ook nog op de kracht van media als Instagram, waar poëzie een weg in heeft gevonden.
Het boekenpanel van De Wereld Draait Door
Op 27 september 2012 startte De Wereld Draait Door met zijn boekenpanel. Vier boekhandelaren bespraken (en bespreken) hun favoriete nieuwe uitgaven en dat in alle genres. En dit is, samen met de andere vormen van aandacht die dit programma geeft aan boeken, volgens de CPNB-directeur de onbetwiste gamechanger in de boekenwereld. Iets waar Majorana het onmiddellijk mee eens is.
Neem Levi Weemoedt, die wilde helemaal niet in een tv-programma. Maar Eus wist hem ervan te overtuigen dat het goed voor hem zou uitpakken. Ze kwamen samen bij Matthijs van Nieuwkerk aan tafel en de rest is geschiedenis. Weemoedt staat nu zelfs in de Boeken Top 20 met kakelvers werk.
Aendekerk prijst het niet-aflatende enthousiasme van Van Nieuwkerk, het geweldige redactiewerk en het feit dat ervoor gekozen is om boekhandelaren uit verschillende delen van het land titels aan te laten dragen. Zo wordt professionalisme gekoppeld aan persoonlijke smaak. Natuurlijk is de boekenwereld hier slim op ingesprongen: boeken die in DWDD behandeld zijn, liggen in de schappen met een sticker erop.
Aanbevolen door DWDD
'Aanbevolen door DWDD.' Dat doet meer dan een positieve recensie op pagina zestien van de krant. Majorana had het in een boekwinkel wel eens gevraagd, of een boek beduidend meer verkoopt wanneer er zo'n sticker erop zit. Nou en of!, was het eenduidige antwoord. Aendekerk weet daar natuurlijk alles van. Als een boek genoemd wordt, of nog beter: door DWDD het stempel 'beste boek van de maand' krijgt, dan kunnen de uitgevers blind de volgende oplage klaar zetten.
En daarmee staat het vast: als er iéts is dat het afgelopen decennium de boekenmarkt ingrijpend heeft beïnvloed, dan is het DWDD.