Deze zes kinderboeken wil je niet missen in 2022
- Nieuws
- Deze zes kinderboeken wil je niet missen in 2022
Wat voor jaar 2022 ook wordt, aan de kinderboeken die uitkomen zal het niet liggen. Jaap Friso van de Grote Vriendelijke Podcast tipt in De Taalstaat zes kinder- en jeugdboeken die dit jaar uitkomen en de moeite waard zijn.
Video niet beschikbaar
1. Het levende hoofd – Els Pelgrom
Vanaf 9 jaar
“Het is toch bijzonder dat Els Pelgrom (87) na vijftien jaar weer een boek uitbrengt”, vertelt Friso aan Frits Spits. “Ze is meervoudig Gouden Griffel-winnares en loopt toch tegen de negentig jaar aan. We zijn heel nieuwsgierig naar Het levende hoofd.”
We kennen Pelgrom van onder andere De kinderen van het achtste woud en Kleine Sofie. Gouden Penseel-winnaar Sylvia Weve maakte de illustratie voor het boek. Een gekko speelt de hoofdrol in het verhaal.
2. De rest van ons leven - Els Beerten
Vanaf 15 jaar
“Els Beerten (62) is een fantastische Vlaams schrijfster. Ze heeft een klein oeuvre; er komt eens in de zes, zeven jaar een boek van haar uit”, vertelt Friso. “Beerten schrijft voor iets oudere kinderen en vaak historische romans met prachtige karakters. Zo schreef ze onder andere Allemaal willen we de hemel over de Tweede Wereldoorlog.”
Ook haar nieuwe boek speelt zich af tijdens de oorlog. Het jongetje Fredo Santoro migreert met zijn vader van Italië naar Engeland waar hij een zorgeloos leven heeft tot de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Doordat Mussolini de kant van de Nazi’s kiest worden Italianen ineens verdacht gevonden. Fredo verstopt zich en ontsnapt aan de razzia’s, maar zijn vader?
3. Onheilsdochter - Jean-Claude Van Rijckeghem
Vanaf 14 jaar
“Nog een Vlaamse schrijver. Jean-Claude Van Rijckeghem (58) schrijft prachtige historische romans zoals een paar jaar geleden IJzerkop waarmee hij veel prijzen won. Dat verhaal speelt zich af tijdens de Eerste Wereldoorlog en gaat over een meisje dat wil meevechten en zich daarom als jongen voordoet.”
Zijn nieuwe boek gaat over een vriendschap tussen twee vrouwen met verschillende levensopvattingen die een vriendschap sluiten. Tot een van hen de ander voor een onmogelijke keuze stelt.
4. Sneeuwwit - Daan Remmerts de Vries
Vanaf 7 jaar
Het bekende sprookje van de gebroeders Grimm, maar dan onder handen genomen door meesterverteller Remmerts de Vries. En met “sfeervolle illustraties van de geliefde illustrator Mark Janssen”, opnieuw een prentenboek van het succesvolle duo.
In het boek hebben de zeven dwergen en een kwaadaardige stiefmoeder nog steeds een rol, maar zal Sneeuwwitje niet passief wachten op een verlossende liefdeskus.
5. Het begint met een droom - Babs Gons
Vanaf 6 jaar
De koningin van de Nederlandse spoken word wordt Babs Gons ook wel genoemd. Vorig jaar bracht ze de bundel Doe het toch maar uit, nu een inspirerend en informatief kinderboek. Het begint met een droom gaat over de levens van twintig heldinnen uit de geschiedenis van het Nederlands koninkrijk.
Bij De Taalstaat las Gons zelf de eerste bladzijde van haar boek voor
Bij De Taalstaat las Gons zelf de eerste bladzijde van haar boek voor
6. Patroon – Marco Kunst
Vanaf 10 jaar
“Kunst schrijft science fiction-boeken voor kinderen”, vertelt Friso. “Hij is echt een schrijver om in de gaten te houden.” Na Het verlangen van de prins kwam Kunst met Offline: een spannend en avontuurlijk toekomstverhaal dat zich in het jaar 2046 afspeelt. Robots printen nieuwe steden, drones vliegen af en aan en de virtuele en echte wereld lopen steeds meer in elkaar over.
Waar Patroon over zal gaan is nog niet bekend, maar vermoedelijk wordt het weer sciene fiction-achtig, denkt Friso.
De Taalstaat (KRO-NCRV)
Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.