Cultuur & Media
NOS

Duitse muziekproducent Farian was niet onomstreden: 'Bleek allemaal nep'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Duitse muziekproducent Farian was niet onomstreden: 'Bleek allemaal nep'

Frank Farian, oprichter van de bands Boney M. en Milli Vanilli, is dinsdag op 82-jarige leeftijd overleden. De Duitse producer schreef ontelbare hits en verkocht naar schatting achthonderd miljoen albums. Onomstreden was Farian zeker niet. Hij is verbonden aan misschien wel het grootste schandaal uit de geschiedenis van de popmuziek.

Video niet beschikbaar

"Het knappe van Farian is dat hij heel succesvol werd met een geheel eigen stijl van schrijven", zegt muziekproducent Ferdi Bolland in NOS Met het Oog op Morgen. Als voorbeeld haalt hij het nummer Daddy Cool van Boney M. aan. "Je hoort dat het een Engelstalig nummer is geschreven door een Duitser. Zo'n zin als 'He's crazy like a fool, what about daddy cool?' is grammaticaal niet fout, maar het heeft totaal geen inhoud."

Die zin is dan ook niet gezongen door Boney M., maar door Farian zelf. Boney M. werd eigenlijk gebruikt als buikspreekpop. "Het was een studioproject", weet Bolland. "Farian zocht bij dit lied een paar mensen die het zouden kunnen doen op televisie. Zo kwam hij bij Bobby Farrell terecht. Maar het was dus al helemaal bedacht, zoals bij heel veel projecten in de muziekindustrie het geval is."

Goede producer

Bolland is van mening dat Farian een goede producer was. "Er zijn mensen die misselijk worden van dat soort muziek. Maar zijn songs waren zo laagdrempelig en toegankelijk voor heel veel mensen in heel veel landen. Ook in Engeland, waar hij van Rivers of Babylon twee miljoen singles verkocht. Dat zijn gigantische aantallen."

Een ander opvallend nummer is Girl You Know It's True van Milli Vanilli, geproduceerd door Farian. "Dat waren heel succesvolle jongens", aldus Bolland "Ze werden heel serieus genomen, zelfs in het grote Amerika, waar zij een Grammy Award wonnen. Maar in hetzelfde jaar bleek dat het allemaal nep was, want die jongens zongen dat helemaal niet zelf. Het werd gezongen door drie studio-vocalisten."

De twee jongens konden zelf helemaal niet zingen, vertelt Bolland. "Het was een suggestie van de vrouw van Farian, die heette Millie. Op kantoor kwamen die jongens vaak langs en die wilden graag artiest worden. Toen vroeg zijn vrouw zich af of het niet een leuk idee was om die twee jongens het nummer Girl You Know It's True, wat meteen een wereldhit werd, te laten playbacken. Zo ontstond Milli Vanilli als totale fake act."

Typische sound

Volgens Bolland is daarin wel de typische sound van Farian te horen. "Dat heeft hij goed gedaan. In de jaren 70 heeft hij gescoord. Maar dit nummer kwam uit de jaren 80. Hij is goed meegegaan met het tijdsbeeld. Later, toen het zo'n schandaal werd, hebben ze zelfs nog de Real Milli Vanilli gelanceerd, een album met de echte zangers. Maar dat werd helemaal niks, want die jongens zagen er niet uit."

Farian verdiende veel geld aan zijn muziek. "Hij stamt uit de periode dat artiesten eigenlijk het minst verdiende", weet Bolland. "De jaren 70 en 80 was een periode waarin platenmaatschappijen extreem veel verdienden, maar artiesten zelf niet. Die arme Bobby Farrell heeft tot 2010 nog in een klein flatje in Amsterdam gewoond. Het was geen mooi verhaal voor de artiesten."

Heeft de muziek van Frank Farian eeuwigheidswaarde?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie