Cultuur & Media
HUMAN

Wat maakte balletdanser Rudolf Nureyev de beste van zijn tijd?

foto: Nationaal Archief
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat maakte balletdanser Rudolf Nureyev de beste van zijn tijd?

Wat maakte Rudolf Nureyev de grootste danser van zijn tijd? Volgens theatermaker Allard Blom, die de voorstelling Nureyev maakte, had de Rus een unieke combinatie van talent en iets dierlijks. In Wat blijft sprak Blom zondagnacht met Floortje Smit over Nureyev's vlucht naar het Westen, zijn val op het toneel en over Jan Kooijman - die Nureyev vertolkt in de voorstelling.

Talent, politieke strijd en een grillige persoonlijkheid – Rudolf Nureyev leidde bepaald geen doorsnee leven. Volgens regisseur Allard Blom heeft hij de danswereld dan ook blijvend veranderd. In Wat blijft vertelt Blom aan Floortje Smit over Nureyev's bijna dierlijke manier van bewegen: sensueel, levendig, en zonder veel respect voor de klassieke regels van ballet. Toch school in dat unieke talent volgens Blom tegelijkertijd de tragiek: "Hij leefde voor het dansen. Hij was ongeworteld, en er kleefde altijd een soort eenzaamheid aan hem."

Politieke vlucht

Nureyev's carrière is niet los te zien van de politieke situatie in zijn tijd. Hij debuteerde als danser tijdens de Sovjetperiode en vluchtte in 1961 voor het repressieve regime - na een optreden in Parijs nam hij plotseling de benen. Het duurde 26 jaar voor hij terug kon keren. Sovjetleider Michail Gorbatsjov gaf hem toestemming zijn zieke moeder te bezoeken.

Altijd blijven dansen

Zijn liefde voor dans zorgde er volgens Allard Blom voor dat Nureyev niet op wilde houden met optreden - ook toen dat door ziekte en ouderdom eigenlijk al niet meer ging. Bij een droevig optreden jouwde de zaal het voormalige icoon zelfs uit omdat hij niet meer van de grond kon komen.

Quote

"Als Jan Kooijman een beweging maakt, kun je zien dat hij lang gedanst heeft. Dat heb je nodig op het toneel."

Theatermaker Allard Blom

Hoe portretteer je zo’n gevallen werelddanser op het toneel? De regisseur kwam al snel uit bij danser Jan Kooijman, vertelt hij in Wat blijft: "Het gaat bij zo’n verhaal om lijfelijkheid, iemand die in zijn lichaam snapt wat dansen is. Als Jan een beweging maakt, kun je goed zien dat hij zo lang gedanst heeft."

Video niet beschikbaar

De laatste jaren van zijn leven was Rudolf Nureyev choreograaf in Parijs. Hij stierf in 1989, aan de gevolgen van aids.

Wat blijft

Wat blijft als we er niet meer zijn? En welke inspiratie kunnen we halen uit de levensverhalen van anderen? Van voetballers, kunstenaars en politici tot lokale helden: Wat blijft belicht van bekende mensen een kant die je nog niet kent en diept verhalen op van nog onbekende en onderbelichte mensen die de moeite waard zijn om te leren kennen.

Luister naar Wat blijft: elke zondag om middernacht via NPO Radio 1 of in je podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie