'Het stond stiekem al op mijn verlanglijstje', Ilja Leonard Pfeijffer over het Boekenweekgeschenk
- Nieuws
- 'Het stond stiekem al op mijn verlanglijstje', Ilja Leonard Pfeijffer over het Boekenweekgeschenk
Vandaag is de Boekenweek van start gegaan. Van 9 tot en met 18 april 2022 is het weer Boekenweek in Nederland en Vlaanderen. De 87e editie is een ode aan de eerste liefde. Ilja Leonard Pfeijffer is de auteur van het Boekenweekgeschenk 2022: Monterosso mon amour. "Ik was verrast en blij dat ik dit geschenk mocht schrijven", vertelt de schrijver in Kunststof. "Het is een hele rijke en eerbiedwaardige traditie. Het allereerste Boekenweekgeschenk is volgens mij geschreven in 1930. In dat rijtje van auteurs mogen staan is echt een eer."
Video niet beschikbaar
"Vroeger was ik dichter en drinker, nu nog maar de helft: alleen dichter", vertelt Ilja Leonard Pfeijffer. Zeven jaar geleden nam hij het besluit om te stoppen met alcohol. "Dat was aanvankelijk een van de moeilijkste dingen die ik heb gedaan, maar inmiddels niet meer en het is zelfs geen applaus meer waard."
Ode aan je eerste liefde
Het thema van de Boekenweek is een ode aan je eerste liefde. "Mijn eerste liefde is mijn huidige liefde, Stella. Dat is echt waar. Alles wat hiervoor kwam was een soort van oefenen. Ik ben dichter en romanticus." Het Boekenweekgeschenk sluit mooi aan bij het thema. "Dat is niet verplicht, maar het was met dit thema een genoegen om me er wel aan te houden.
Het leek me heel erg gepast om speciaal voor de Boekenweek een ode te schrijven aan al die duizenden anonieme krachten op de achtergrond die het literaire bedrijf mogelijk maken. Die staan nooit in de schijnwerpers. Vandaar dat ik zo iemand als hoofdpersoon heb gekozen. Carmen. Ze zegt zelf: 'Ik voel me oud, want ik houd van lezen.’"
'Mijn opvattingen over de liefde en over de poëzie heb ik zien veranderen'
Deze week verschijnt ook een dichtbundel Van de eerste tot de laatste liefde – een amoureuze keuze uit de gedichten. "Die bundel is een bloemlezing uit mijn gedichten over de liefde", vertelt de schrijver. "En ik heb er veel geschreven over de liefde. Mijn opvattingen over de liefde en over de poëzie heb ik zien veranderen, want dit is een selectie uit de gedichten die ik vanaf 1998 heb geschreven. Mijn eerste impuls was om alles weg te gooien en opnieuw te schrijven. Maar je snapt uiteindelijk dat alles onderdeel is van een parcours en dat je trots mag zijn op de weg die je hebt afgelegd."
Nederlandse houding 'ordinair eigenbelang'
In het boek Grand Hotel Europa schetst Pfeijffer dat het toerisme het antieke Europa kapot maakt. "Als dichter ben je ook duider en profeet en waarzegger van de natie en van de volkeren. We beleven op dit moment een historische gebeurtenis die met de dag angstaanjagender, schrikwekkender en wreder wordt en zorgwekkend is.
Ik maak me vanaf een afstand ook zorgen om mijn dierbare, naïeve vaderland waar iedereen nu zo langzamerhand beseft dat ze nog niet eens een begin hebben gemaakt met het implementeren van de economische boycot tegen Rusland. In Italië kostte het uitvoeren van de sancties minder dan vierentwintig uur. En ik ben bang dat het niet eens naïviteit is, maar heel ordinair eigenbelang is. Nederland ziet mogelijkheden om op de valreep nog even wat geld te verdienen aan de Russische oligarchen."