Koninklijk fotomoment Lech: 'Het zou pas nieuws zijn als het niet doorging'
- Nieuws
- Koninklijk fotomoment Lech: 'Het zou pas nieuws zijn als het niet doorging'
Ook dit jaar leverde het jaarlijkse fotomomentje op de Oostenrijkse skipiste met de koninklijke familie, nieuws op – zo ook in het achtuurjournaal. "Het zou pas nieuws zijn als het niet doorging", zegt Esquire-hoofdredacteur Arno Kantelberg erover in Spraakmakers.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Emmer, ooit royaltyverslaggever voor de Telegraaf, ziet ook relevante trekken bij het mediamoment. Bijvoorbeeld dat toekomstig Koningin Amalia een hele hechte band heeft met haar vader. "Daaruit kun je afmeten dat ze in ieder geval stabiel en goed opgroeit."
Mediacode
Het fotomoment is onderdeel van de mediacode, waarin de afspraak is gemaakt dat de royals toestaan dat ze op de foto gaan, waarna de pers ze met rust moet laten. Wie zich daar niet aan houdt, is niet langer welkom op persmomenten.
Kantelberg: "Zodra je ook maar één onwelgevallig itempje maakt word je er door de RVD meteen afgeflikkerd. Het is geen Rijksvoorlichtingsdienst, het is een rijkspropagandadienst."
Vijftig fotografen
Het probleem is dat de groep fotografen te groot is. Toen Emmer daar zelf heen ging, tussen 2000 en 2005, waren ze met vier fotografen en drie verslaggevers. "Dan kun je nog wat regelen. Maar als daar 40 of 50 fotografen staan, wat moet je dan?"
De fotografen willen allemaal goed beeld hebben – het zijn volgens Emmer foto's die veel geld opleveren. Met zoveel pers beland je automatisch op zo'n alpenweide. In België gaat het er anders aan toe. Daar wordt ieder jaar één fotograaf uitgenodigd die een dag mee mag lopen, wat heel ander beeld oplevert.
"Maar goed, dan sluit je heel veel anderen uit. Ik sta niet graag in de schoenen van het hof om dit op een normale manier op te lossen."