Cultuur & Media
MAX

Thé Tjong-Khing en Arnon Grunberg maakten samen 'sprookjesachtig boek'

foto: Thé Tjong-Khingfoto: Thé Tjong-Khing
  1. Nieuwschevron right
  2. Thé Tjong-Khing en Arnon Grunberg maakten samen 'sprookjesachtig boek'

Het is voor beiden heel anders dan ze gewend zijn, maar schrijver Arnon Grunberg en illustrator Thé Tjong-Khing besloten om samen van hun bestaande carrièrepad te wijken. Met als resultaat: het sprookjesachtige Zevenpoot. "Maar het is geen kinderboek en ook geen sprookje", legt Grunberg snel uit.

In het boek Zevenpoot volgen we ouders Knoblauch, ze krijgen een piepklein zoontje met acht benen. De jongen wijkt af, maar als hij tentoongesteld wordt in het Stedelijk Museum lijkt het beter te gaan. Tot zijn papieren niet in orde lijken en hij naar Ter Apel moet. Zijn ouders hebben het beste met de jongen voor, maar kunnen niet op tegen alle instanties en de grote mensenwereld.

Bijzondere samenwerking

"Toen wij dat plan hadden dacht ik gelijk: ojee, ik kan niet met mijn kindertekeningen aankomen bij dit verhaal. Dus ik moest iets heel anders verzinnen", vertelt kinderboekenillustrator Thé Tjong-Khing in het programma Nieuwsweekend. “Het was leuk, maar ook heel spannend.”

Het lijkt een a-typische samenwerking, maar het is niet de eerste keer dat Thé en Grunberg pen en penseel met elkaar deelden. "We hebben voor een klein boekje samengewerkt voor een leesclub in Drenthe. Die samenwerking beviel zo goed dat we nog iets samen wilden maken", vertelt Grunberg.

Video niet beschikbaar

Om-en-om

De manier hoe de twee met elkaar werkten, was vrij bijzonder te noemen. Grunberg schreef één hoofdstuk, stuurde dat naar Thé die de illustraties verzorgde en Grunberg schreef vervolgens weer een hoofdstuk. "We hebben bijna niet met elkaar gecommuniceerd", vertelt Grunberg. "Ik was ook telkens verbaasd over welk detail Khing had uitgekozen om te tekenen. Zo is pas op de allerlaatste pagina is de Zevenpoot te zien, in de stijl van Picasso."

Het boek steekt de draak met de realiteit, waaronder het Koningshuis. Volgens Thé zijn figuren als prinses Beatrix en koning Willem-Alexander “erg makkelijk” om te tekenen: “Deze twee hebben iets karakteristieks. Vooral de neus en bovenlip. Ik heb ook een keer geprobeerd om Maxima te tekenen, maar dat is mij niet gelukt."

Feilbaarheid boven moraliteit

Het boek gaat niet over de slechtheid van de mens, benadrukt Grunberg. “Ik houd steeds minder van die manier van moraliserend schrijven, kijken en praten over en naar de wereld. Waarin de schrijver - of kunstenaar - in de rol van dominee wordt gedwongen en gaat schrijven over hoe we ons leven moeten beteren. Dat vind ik zó saai geworden.”

Het gaat er volgens de schrijver om dat mensen feilbaar zijn, dat geldt ook voor hemzelf: “Ik noem mijzelf een gemiddelde zondaar, ik ben niet bovenmatig zondig. En ook over die feilbaarheid gaat dit boek; de pretentie dat maar weinig een heilige kunnen worden én dat je daarmee moet leren leven.”

En ook deze samenwerking, smaakt volgens het duo naar meer. “Ik heb Khing nog een project beloofd!”, zegt Grunberg. “Ja en jullie zijn daar allemaal getuigen van”, bevestigt Thé lachend.

De Zevenpoot, een serenade aan de mens van schrijver Arnon Grunberg en illustrator Thé Tjong-Khing

Ster advertentie
Ster advertentie