'Gay' is voor mij nog steeds een moeilijk woord'
- Nieuws
- 'Gay' is voor mij nog steeds een moeilijk woord'
"'Gay' is voor mij nog steeds een moeilijk woord", zegt Dan Verbij. In de extra vroege ochtendshow Gaan! praat hij met zijn zus, presentatrice Mai Verbij over zijn coming-out. Voor de eerste keer. Want, ondanks dat ze een sterke band hebben, hebben ze daar nooit over gepraat.
Mai gaat in gesprek met haar homoseksuele broertje Dan over zijn comming out
Toen Dan 10 jaar was en de animatieserie Danny Phantom keek, wilde hij heel graag de hoofdrolspeler zelf, of een vriend van de hoofdrolspeler zijn. Achteraf gezien denkt Dan dat dat het moment was waarop hij realiseerde dat hij homo was, "op het moment zelf wist ik niet goed wat het voor gevoel was, maar nu weet ik dat ik met hem wilde zijn."
Trouwen met een meisje
Maar, dat is allemaal terugkijkend op toen. Want op het moment zelf dacht Dan dat hij later zou trouwen met een meisje. "In boeken en in media zag ik dat het normaal is om met een vrouw te trouwen. Door dat beeld kreeg ik het idee 'dat moet ik dus ook hebben'", legt Dan uit.
Drie jaar later, op vakantie in Thailand, ontmoette Dan een jongen. "Ik vond hem heel aantrekkelijk en toen besefte ik me, ik denk dat ik op mannen val. Eerder kwam het niet in mij op of rende ik er een beetje voor weg, maar toen wist ik wel, ik vind hem aantrekkelijk. Dat was voor het eerst", zegt Dan. "Het was verwarrend omdat ik wist dat ik hem aantrekkelijk vond en met hem wilde zijn, maar toch beschouwde ik mezelf niet als gay. Ik had niet een negatief beeld van gay zijn. Dat kwam pas echt later."
'Negatief en niet natuurlijk'
De periode die daarop volgde nam de verwarring niet bepaald weg en in de tweede of derde klas wist Dan zeker dat hij gay was. Op de middelbare school ging Dan negatiever denken over zijn geaardheid, "op de piek dacht ik wel 'ik wil dit niet zijn'", zegt Dan. "Als je jong bent is 'anders' het laatste dat je wil zijn."
"Ik heb ook heel veel jongens vrienden. En ik was bang dat als ik uit de kast zou komen dat meer jongens zouden denken van 'gaat ie me nu leuk vinden?' Dat vond ik het meest ongemakkelijk en daar heb ik nu ook nog af en toe wel last van", vertelt Dan.
'Meer een strijd met mezelf'
Als je eenmaal uit de kast bent, wordt het vaak opnieuw een onderwerp van gesprekken met familie en vrienden, legt Dan uit, en daar zat hij als 16-jarige niet op te wachten. "Gay zijn was negatief en niet natuurlijk, was mijn idee", zegt Dan. Maar toen hij 18 was, klaar met school en klaar voor een nieuw begin aan de Hogeschool, vertelde hij het uiteindelijk aan wat vrienden en aan zijn grote broer Kai Verbij.
Dan: "We zaten in de woonkamer en we praatten over meisjes en dat vond ik heel ongemakkelijk want dan moest ik weer liegen over welk meisje ik heel mooi vond of hoe aantrekkelijk ze wel niet was en daar was ik klaar mee." Inmiddels is Dan twee jaar uit de kast en vond hij het gesprek aangaan met de familie eigenlijk wel leuk om te doen: "Ik was benieuwd hoe iedereen zou reageren. Ik had wel het gevoel dat mijn familie het zou accepteren. Voor mij was het meer een strijd met mezelf dan het delen met anderen."
Het voelt negatief
"Het woord 'gay' is voor mij nog steeds een lastig woord", zegt Dan. "Het werd heel vaak gebruikt als een scheldwoord. En woorden als homo en faggot, worden ook best wel vaak gebruikt in negatieve context en daardoor geeft het een gevoel dat mensen erop tegen zijn. Het is voor mij ook - raar genoeg - nog steeds moeilijk om te zeggen want het voelt nog steeds een beetje negatief aan."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.