Docu over dood Rogier (21) genomineerd voor prestigieuze prijs
- Nieuws
- Docu over dood Rogier (21) genomineerd voor prestigieuze prijs
[NTR - VPRO - AVROTROS] Wat ging er mis toen de 21-jarige Rogier Mooij in het ziekenhuis werd opgenomen? En hoe reageert een kind op de dood van een broertje of zusje? Het zijn de complexe onderwerpen van twee bijzondere Radio 1 documentaires, genomineerd voor de Prix Europa 2017, de prestigieuze Europese competitie voor makers en producenten. Indrukwekkende creaties die de moeite van het luisteren meer dan waard zijn.
De dood van Rogier en het zwijgcontract
"Het was zo onwerkelijk, je beseft helemaal niet dat je kind dood is." Het zijn de woorden van de moeder van Rogier Mooij, de 21-jarige jongen die in november 2014 totaal onverwacht overleed. Op die noodlottige zondag rijdt zij haar zoon naar de Eerste Hulp van ziekenhuis Tergooi, vanwege hevige pijn op zijn borst. Hij wordt opgenomen, maar wordt niet onderzocht door een specialist en ligt ook niet aan de monitor. Dertien uur later overlijdt hij. Zonder diagnose. Onwerkelijk.
Rogier Mooij (LMHC)
Het was zo onwerkelijk, je beseft helemaal niet dat je kind dood is
Er werden fouten gemaakt. Niet alleen tijdens de behandeling van Mooij, maar ook na zijn overlijden. De media zaten er bovenop. Veelvuldig kwam in het nieuws hoe het ziekenhuis pas veel te laat – en na aandringen van de moeder – bij de Inspectie melding maakte van de calamiteit. En ook het zwijgcontract tussen de moeder van Mooij en het ziekenhuis kreeg de aandacht. Argos dook nog dieper in het verhaal en sprak hierover met meerdere deskundigen en betrokkenen. Ook de moeder van Mooij deed haar verhaal. Het resultaat is een zorgvuldige reconstructie van wat er die dag en in de maanden daarop gebeurde. Een documentaire van Argos over medische missers die het ziekenhuis liever in de doofpot had gestopt.
Toen ik vijf was
Sara was maar heel kort vijf. Twaalf dagen na haar verjaardag overleed haar driejarige zusje Anna. Haar eerstvolgende herinnering is die van de geboorte van haar nieuwe zusje. Dat was twee jaar later. In haar geheugen zit een zwart gat van twee jaar. Sara is nu 37, haar dochter vijf. Haar dochter zien opgroeien doet bij Sara veel vragen oproepen over haar eigen jeugd. Ze wil weten wie zíj was als vijfjarige. Waar kon ze om lachen? Wat waren haar lievelingskleuren, stiekeme gedachtes of kleine angsten? Maar vooral: wat begreep ze van de dood?
Sara en haar zusje Anna (Sara Kolster)
Er werd thuis niet veel gesproken over de dood van Anna. Daar wilde Sara verandering in brengen. In de documentaire spreekt ze met haar ouders, oom en tante, beste vriendinnetje, zusje en kleuterjuf over hun herinneringen. Kunnen zij vertellen hoe ze op de dood van haar zusje reageerde? Ook praat ze met kinderen die een broertje of zusje zijn verloren. Hoe ziet hun gevoelsleven eruit? Ondertussen blijkt haar eigen dochter bijzonder scherpe observaties te hebben. Een zoektocht naar twee verloren jaren. De documentaire werd gemaakt door Sara Kolster en Laura Stek, en uitgezonden in Radio Doc.
Toen ik 5 was
Ook genomineerd voor de Prix Europa 2017
Maar liefst vier inzendingen van Radio 1 zijn genomineerd voor de Prix Europa 2017! Later deze week uitgebreid aandacht voor de twee andere genomineerden:
De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween (BNN-VARA, De Nieuws BV)
Het Wilgenhof Geheim (NTR, Radio Doc)