Lockdown voor horeca? Sterrenkok Soenil trekt met foodtruck door het land
- Nieuws
- Lockdown voor horeca? Sterrenkok Soenil trekt met foodtruck door het land
Wat doe je als sterrenkok als je restaurant dicht moet door de lockdown? Chef Soenil Bahadoer kwam met een vindingrijke oplossing en rijdt met zijn foodtruck door het hele land. ''Mensen staan in lange rijen te wachten om mijn eten te proeven'', vertelt Soenil Bahadoer in Nooit Meer Slapen.
Soenil Bahadoer (9 februari 2021) - Nooit meer slapen
Restaurant dicht door lockdown
Vanaf zijn zeventiende had Soenil Bahadoer zich keihard naar de top gewerkt. Het sluiten van zijn met twee Michelinsterren bekroonde restaurant door de coronacrisis deed daarom extra pijn. ''De eerste week dacht ik dat het misschien wel snel over was.'' Maar de lockdown werd van weken verlengd naar maanden. ''We verliezen alles, dacht ik.'' Gelukkig was er zijn vriendin die hoop bracht. ''Ga nu genieten van je vrije tijd, na al die tijd hard gewerkt te hebben, zei ze. Maar na een maand begon het weer te kriebelen om weer aan de slag te gaan in het restaurant.''
In juni zag de sterrenkok in alle vreugde dat de coronamaatregelen werden versoepeld. ''Het restaurant mocht weer open, dat was gigantisch.'' De reserveringen liepen als een dolle, totdat medio oktober de tweede lockdown werd afgekondigd. ''Toen werd ik wel boos, want alles was weer lekker op gang.''
Vindingrijke foodtruck
Ondertussen was zijn kookboek Spicey Chef gepubliceerd, waarin hij zijn lekkerste recepten en mooiste verhalen heeft gebundeld. ''Dat boek heeft veel succes opgeleverd. Toen het restaurant nog open was, namen gasten het boek mee nadat ze hadden gegeten.'' Maar na de tweede lockdown kwam ook daar een einde aan, en dus moest de Bahadoer iets creatiefs bedenken.
''We hebben het kookboek vertaald naar homefood van mijn moeder en daar streetfood van gemaakt. Op een maandag bedacht ik dit idee, op een dinsdag had ik een foodtruck geregeld en op een vrijdag ging de foodtruck open. Het kreeg zoveel aandacht. Er stonden wekenlang rijden. Daarna zijn we door het hele land gegaan. Het is zo mooi om te zien dat vanuit elke hoek van het land er zoveel interesse is in mijn eten. Ik liep zelfs langs de rij om mensen te waarschuwen voor het bewaren van de 1,5-meter afstandsregel.''
Nieuw avontuur
Het nieuwe avontuur waarin Soeniel Bahadoer is beland, brengt hem in contact met een breed publiek. Waar in zijn restaurant een gemiddelde diner 200 euro per persoon bedraagt, heeft nu iedereen de mogelijkheid om te genieten van zijn keuken. ''Mensen kunnen in de foodtruck eten afhalen voor 8 euro, maar ook voor 65 euro.''
Het plezier in het koken heeft een nieuwe dimensie gekregen, vervolgt de sterrenkok enthousiast. ''Alles wat bij ons thuis wordt gemaakt, bieden we aan in de foodtruck; van bara tot moeders roti, van salades tot vegetarisch. Mensen zitten door de lockdown thuis en hebben behoefte aan iets origineels. Daarom komen ze vanuit alle kanten van Nederland om mijn eten te proeven.''
Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?
Terugluisteren kan via jouw favoriete podcastapp, of in NPO Luister. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.