De evolutie van intimiteit: Een nieuwe benadering van seks in films
- Nieuws
- De evolutie van intimiteit: Een nieuwe benadering van seks in films
In een tijd waarin de filmindustrie een constante verschuiving doormaakt, is de manier waarop seks en intimiteit worden gepresenteerd in films onderwerp van discussie. Met een daling van 40% in seksscènes in populaire films in de afgelopen twee decennia, is het duidelijk dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden in de culturele normen en de manier waarop filmmakers deze onderwerpen benaderen. Marjan Lammers, een opnameleider op filmsets en intimiteitscoördinator, werpt licht op deze veranderingen. Voor haar gaat het niet alleen om het verminderen van expliciete scènes, maar om het creëren van een sfeer van zorgvuldigheid en integriteit rond seksualiteit op het scherm.
Video niet beschikbaar
"We houden van seks in films, maar wel op een manier waarop iedereen, van acteurs tot crewleden, weet waar ze aan toe zijn, waar grenzen liggen en het prettig vinden om eraan te werken", zegt Lammers. De veranderingen in de filmwereld worden mede gedreven door maatschappelijke verschuivingen, zoals de #MeToo-beweging en veranderende culturele normen. Maar het is niet alleen een reactie op externe druk; het is een verschuiving naar een meer doordachte en zorgvuldige benadering van seksualiteit op het scherm.
"De filmwereld is voorzichtiger en zorgvuldiger geworden. Wat een rol speelt, is dat er beter over nagedacht wordt: is seks en intimiteit van waarde voor het vertellen van een verhaal of niet? Daar wordt beter over nagedacht, minder zomaar seks omdat het sells", legt Lammers uit.
Nieuwe rol van intimiteitscoördinatoren in de filmwereld
Als intimiteitscoördinator speelt Lammers een cruciale rol in dit proces. Net zoals een stuntcoördinator de veiligheid van acteurs waarborgt bij gevaarlijke scènes, zorgt Lammers ervoor dat de intimiteitsscènes op een respectvolle en professionele manier worden uitgevoerd. Dit omvat het bespreken van de context van de scènes met regisseurs en scenarioschrijvers, het begeleiden van acteurs en het waarborgen van hun comfort, en het nauwlettend volgen van de editing om ervoor te zorgen dat de scènes in de juiste context worden weergegeven.
"Voor ons gaat het niet alleen om het verminderen van seksscènes, maar om het brengen van realisme en respect naar de intimiteit die we tonen. We zijn geen sekspolitie, integendeel. Wij willen graag dat mooie, goed uitgevoerde seksscènes een verrijking zijn voor het verhaal en de kunst van de film", benadrukt Lammers.
De evolutie van intimiteit in films is een weerspiegeling van een bredere verschuiving in de filmindustrie naar meer inclusiviteit, realisme en respect. Door de opkomst van intimiteitscoördinatoren en een grotere nadruk op zorgvuldigheid en integriteit, worden seksscènes niet langer gezien als een middel om tickets te verkopen, maar als een essentieel onderdeel van het verhaal dat met zorg en aandacht moet worden behandeld.
Verdiepende interviews op NPO Radio 1
- Zaterdag 24 december 19.00 tot 22.00 uur: Het Marathoninterview (VPRO) met Tim ’S Jongers, geïnterviewd door Maaike Schoon
- Zondag 25 december 19.00 tot 22.00 uur: Het Marathoninterview (VPRO) met Sylvana Simons, geïnterviewd door Eva Koreman
- Maandag 26 december 20.30 tot 23.00 uur: Het Jaar van Emiel Rutgers, geïnterviewd door Jellie Brouwer (NTR)
- Dinsdag 27 december 20.30 tot 23.00 uur: Het Jaar van Saskia Belleman, geïnterviewd door Ghislaine Plag (KRO-NCRV)
- Woensdag 28 december 20.30 tot 23.00 uur: Het Jaar van Peter Schouten, geïnterviewd door Coen Verbraak (HUMAN)
- Donderdag 29 december 20.30 tot 23.00 uur: Het Jaar van Jessica Durlacher en Leon de Winter, geïnterviewd door Tijs van den Brink (EO)
- Vrijdag 30 december 20.30 tot 23.00 uur: Het Jaar van Nausicaa Marbe, geïnterviewd door Suzanne Bosman (AVROTROS)
- Zondag 1 januari 14.00 tot 17.00 uur: Het Marathoninterview met Joris Luyendijk, geïnterviewd door Andrew Makkinga (VPRO)