Waarom is er vanuit Nederland zo'n gebrek aan interesse voor Suriname?
- Nieuws
- Waarom is er vanuit Nederland zo'n gebrek aan interesse voor Suriname?
Lang voordat bij ons de term multiculturele samenleving opdook was Suriname met al zijn bevolkingsgroepen een mixmaatschappij, een meerstromenland tegen wil en dank. Naar aanleiding van De Grote Suriname-tentoonstelling in de Nieuwe Kerk te Amsterdam praat Kunststof over de hele cultuurgeschiedenis en de multiculturele samenleving van Suriname.
Video niet beschikbaar
Gebrek aan interesse
De Grote Suriname-tentoonstelling laat een groots verhaal zien over de hele cultuurgeschiedenis en de multiculturele samenleving van Suriname. Sheila Sitalsing, journalist en columnist, geboren in Suriname, is blij dat de tentoonstelling voorbijgaat aan de clichés: "In Nederland weten we verdomd weinig over Suriname, en de geschiedenis van het land. Het verwondert mij dat er zo weinig belangstelling is voor de overzeese gebiedsdelen.
Dat er zo weinig aandacht is heeft niet zozeer te maken met schaamte, als wel met een bot gebrek aan interesse. Zowel in het onderwijs, als in de politiek, als in de journalistiek wordt zelden over Suriname gesproken. Wanneer lees je nou eens iets over Suriname? Natuurlijk, het is een klein land, maar gezien de historische wortels is het toch merkwaardig."
Dan blijkt dat die geweldige Gouden Eeuw een keerzijde had: de slavenhandel."
Volgens Usha Marhé, Surinaamse schrijver, willen wij ons koloniale verleden niet onder ogen zien. "In Nederland zijn we slecht op de hoogte van het koloniale verleden. We kennen de geschiedenis alleen vanuit Nederlands perspectief. Nu de nazaten van slaven en contractarbeiders zelf op onderzoek uitgaan en boeken schrijven wordt er aan dat beeld gekrabd. En dan blijkt dat die geweldige Gouden Eeuw een keerzijde had: de slavenhandel."
John Leerdam, oud-politicus en afkomstig van Curaçao: "De essentie is dat deze tentoonstelling de Surinamers hun trots teruggeeft. Het is een land om van te houden, ondanks alle gebreken. Er is veel pijn die nog niet is verwerkt. Door de slavernij, de geschiedenis van contractarbeiders, de coup en de moorden erna. De vraag is nu: hoe krijg je dat land weer op de rails? Onder andere door er trots op te zijn."
Kunststof Radio
Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.