Rapper Fresku: 'Ik wil gewoon een Boef zien die boef is'
- Nieuws
- Rapper Fresku: 'Ik wil gewoon een Boef zien die boef is'
[VPRO - AVROTROS] Rapper Fresku staat binnenkort weer in het theater met een reprise van Welkom bij de Fresku-show, een theatershow in de vorm van sketches en poëzie. Een mooie aanleiding voor een openhartig gesprek met Pieter van der Wielen in Nooit Meer Slapen. Een gesprek over plankenkoorts, de mishandeling in zijn jeugd, de affaire rond rapper Boef en ‘witlof’.
Rapper in het rode pluche
De behoefte om de thema's uit zijn raps verder uit te diepen, bracht Brabander Fresku (geboren in 1986 als Roy Michael Reymound) naar het rode pluche van het theater. Een wereld die niet alleen voor hemzelf, maar ook voor zijn fans totaal onbekend was. Hoewel hij nu met een reprise van zijn show komt, vindt hij het nog steeds spannend om niet als rapper op het podium te staan: "Ik denk dat ik in de rap wel echt geloof dat ik daar hoor, en in het theater twijfel ik héél erg."
Net als in zijn raps brengt Fresku in zijn theatershow persoonlijke en soms zware thema’s met veel humor. Zoals de mishandelingen met een broekriem door zijn vader: "De dekmantel van cultuur zorgt wel dat je er gewoon warme herinneringen aan hebt en dat is heel gek. Klappen wennen." Pas toen hij met blauwe plekken op school verscheen en zijn juf huilend de klas uitliep, realiseerde hij zich dat het slaan helemaal niet normaal was. "Het hoort ook een beetje bij het dekolonisatieproces dat we daar streng naar kijken en denken: dit moet misschien veranderen."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Iets te dik en niet zo snel
In zijn kinderjaren werd Fresku gezien als het jongetje dat iets te dik, niet zo slim en niet zo snel was: "Niet echt een ideaal begin van een leven zou ik zeggen als het gaat om zelfvertrouwen of het vinden van je weg in de samenleving", aldus Van der Wielen. Maar juist hierdoor raakte Fresku meer naar binnen gekeerd en vond hij via de rap van Tupak Chakur de verhalenverteller in zichzelf. Hiphop was zijn persoonlijke emancipatie, die begon met een proces van stoer doen. Een baantje in een fabriek voor riemen(!), bracht hem ertoe meer persoonlijke teksten te gaan schrijven.
Ik vind niet dat we nou moeten doen alsof hiphop het probleem
Een Boef die boef is
Fresku gaat in op de affaire rondom rapper Boef, die momenteel wordt geboycot omdat hij de vrouwen die hem een lift gaven een 'kech' (hoer) noemde. Dit was volgens hem vooral door de context niet OK: "Ik vind niet dat we nou moeten doen alsof hiphop het probleem is of moslims het probleem zijn omdat ze op die manier denken over vrouwen." Hij en de fans van Boef willen helemaal geen Boef zien die braaf en welbespraakt is: "Ik wil gewoon een Boef zien die een boef is." Hiphop is volgens hem juíst interessant door de inkijk in een wereld waarin jongeren vrouwen 'slet', 'bitch' of 'hoer' noemen: "We moeten juist goed kijken naar die rappers en aan de hand daarvan onszelf maatschappelijke vragen stellen in plaats van rappers verbieden dat ze gewoon hun werkelijkheid aan de mens spiegelen. En daar gaat het nou een beetje fout."
Witlof voor knuffelbuitenlanders
Het gesprek over Boef brengt het interview bij het nummer Witlof. Het idee voor dat nummer ontstond tijdens een optreden in De Wereld Draait Door, toen Matthijs van Nieuwkerk collega-rapper MocroManiac een 'kleinerend' klopje op zijn pet gaf. Precies het soort 'lof' van een blanke talkshowhost waar deze rapper niet op zat te wachten.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
De 'foute lof' in dit programma inspireerde Fresku en MocroManiac tot het schrijven van het rapnummer Witlof. Daarin draait het om het spanningsveld tussen 'witte' en 'zwarte' kunstenaars en artiesten die als knuffelbuitenlanders door mainstream media worden omarmd of juist genegeerd.
Lees meer over Fresku:
- Fresku geeft zichzelf bloot in het theater
- Fresku over angst en controverses