Kiev is klaar voor het Songfestival: 'Het halve leger is hier aanwezig'
- Nieuws
- Kiev is klaar voor het Songfestival: 'Het halve leger is hier aanwezig'
[AVROTROS] Met vanavond de eerste halve finale en nog maar twee dagen te gaan voordat OG3NE het podium in Kiev betreedt, is het hoog tijd voor wat aandacht voor – jawel - het Songfestival. Want of je er nu van houdt of niet; het is en blijft een bijzonder fenomeen. EenVandaag journalist Lammert de Bruin houdt ons via vlogs op de hoogte van de gebeurtenissen in Kiev. Vandaag werpen we een blik op de operatie achter én de geschiedenis van dit internationale spektakel.
Veel politie. Heel veel politie.
Lammert stond zondag vooraan tijdens de openingsceremonie op de rode loper en verbaasde zich over de enorme hoeveelheid politie en de strenge beveiliging aldaar: "Persmensen moeten hun tas openmaken en zich half uitkleden." Benieuwd? Bekijk zijn reportage:
Als Rusland iets wil doen dan moeten ze dat deze week doen, want het halve leger is hier in Kiev
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Gigantische operatie
Dat het organiseren van het Songfestival niet voor iedere stad is weggelegd moge duidelijk zijn. De gaststad moet bijvoorbeeld beschikken over voldoende hotelcapaciteit, een hal met ruimte voor bij voorkeur 10.000 mensen, moderne infrastructuur, een internationale luchthaven en een perscentrum met plaats voor minimaal 1550 journalisten.
Er zijn hier meer dan duizend journalisten."
Het internationale liedjesfestijn is met recht een gigantische operatie te noemen, er is dan ook heel wat nodig om het hele circus bij 130 miljoen kijkers op de buis te krijgen. Je kunt ongeveer uitgaan van:
- kosten van minimaal 20 miljoen euro;
- meer dan 170 vrachtwagens vol apparatuur;
- bijna 150 kilometer aan kabels;
- meer dan 130 speakers, die samen een vermogen hebben van bijna 350.000 Watt;
- twee regisseurs die 50 mensen aansturen tijdens de uitzending;
- 40 camera’s;
- 10 generators en 15 kilometer aan High Voltage power lock kabels.
Oekraïne pakt echt groots uit, ze vinden dit festival super belangrijk
Hoe het ooit begon
Het Songfestival van nu is niet te vergelijken met het bescheiden festival van die eerste keer in 1956. Dat was in Zwitserland en slechts zeven landen deden er mee, allemaal met twee liedjes: België, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland, Duitsland en Zwitserland. Nederland mocht aftrappen en is daarmee dus het allereerste land dat ooit optrad tijdens het Songfestival. Doordat er toen nog geen scorebord was, is eigenlijk alleen bekend is wie er dat jaar won: gastland Zwitserland.
Onthaal 'Teach In' op Schiphol na winst Songfestival 1975 (ANP)
Níet alleen voor Europa
De naam doet vermoeden dat alleen Europese landen aan het festival mogen meedoen, maar dat klopt niet. Het festival dankt de naam aan het Eurovision TV Distribution Network, wat onderdeel is van de 'European Broadcasting Union' (EBU), een samenwerkingsverband tussen omroepen van de meeste Europese landen, en enkele uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Om lid te mogen zijn van de EBU moet een land lid zijn van de Raad van Europa óf een beetje in de buurt van Europa liggen (om precies te zijn: een gebied ten noorden van 30ste breedtegraad en ten westen van de 40ste lengtegraad, en ten oosten van de Atlantische Oceaan).
Deelname Australië
Ondanks het feit dat Australië niet voldoet aan de eisen om mee te doen aan het Songfestival, besloot het EBU in 2015 het land toch uit te nodigen voor deelname. Reden hiervoor was het 60-jarig jubileum van het festival. In eerste instantie zou het om een eenmalige deelname zijn, maar ook dat veranderde. In 2016 stond het land opnieuw op het podium en behaalde met het optreden van Dami Im zelfs een tweede plek in de finale. Ook dit jaar doet Australië mee.
Australische fans tijdens het Songfestival 2015 (ANP)
Heel veel belangstelling en heel veel fotografen voor OG3NE!
Helpt OG3NE ons aan de overwinning?
De laatste keer dat Nederland het Songfestival won was in 1975, met het nummer Ding-a-Dong van popgroep Teach In. Gaat OG3NE ons eindelijk weer aan de overwinning helpen? Ze staan er in ieder geval goed voor. Voordat Lisa, Amy en Shelley naar Kiev vertrokken stonden ze volgens de bookmakers rond de 20ste plek, maar na hun repetities kwamen ze de top 10 binnen. Dat biedt perspectief.
Ondertussen in Kiev
Niks meer missen van OG3NE? Volg hun belevenissen op de voet op de website van het Songfestival.
Ook leuk: TrendingVandaag staat deze week geheel in het teken van het Songfestival.
Dinsdag 9 mei:
20.30 uur | NPO 1: Op weg naar het Songfestival
21.00 uur | NPO 1: Eerste halve finale 2017
Donderdag 11 mei:
21.00 uur | NPO 1: Tweede halve finale 2017, met OG3NE - Lights and Shadows
Zaterdag 13 mei:
21.00 uur | NPO 1: Finale 2017