Oud-dj Lex Harding hekelt jonge collega's: 'Verbale diarree, daar houd ik niet van'
- Nieuws
- Oud-dj Lex Harding hekelt jonge collega's: 'Verbale diarree, daar houd ik niet van'
Lex Harding ontvangt maandag tijdens de Buma Awards de Gouden Harp, een prijs voor mensen die zich grenzeloos hebben ingezet voor de Nederlandse muziek. De 79-jarige oud-dj is vooral bekend van de Top 40-hitlijst, zowel bij Veronica en Radio 538 als TMF. "Dat is toch prachtig op mijn leeftijd?", reageert Harding bij Spraakmakers. Van zijn jonge collegae heeft Harding geen hoge pet op. "Ze praten te veel. Niet ter zake doende verbale diarree, daar houd ik niet van."
Video niet beschikbaar
Volgens Harding kon hij vroeger "aardig plaatjes aankondigen", maar was "zeer verbaasd" toen hij hoorde de Gouden Harp te ontvangen tijdens de Buma Awards. "Als ik zelf in de jury zou zitten, zou ik niet gelijk aan mezelf denken", aldus de bescheiden oud-dj. "Er was geen discussie over. Als je je hele leven media bedacht hebt of er een grote rol in hebt gespeeld en veel ruimte geeft aan Nederlandse muziek, verdien je dit", reageert Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur.
Eenrichtingsverkeer
"Ik kan aardig bepalen wat een hit wordt en wat niet. Maar wat heb ik nou voor de muziek gedaan? Ik heb voornamelijk geparasiteerd op de muziek die anderen maakten", zegt Harding over zijn carrière. De oud-dj introduceerde de Top 40 in Nederland. "Je moet als programmeur heel goed kijken wat het publiek wil. In de radio, zeker in de jaren 80 en 90, was dat heel erg eenrichtingsverkeer. Je moet kijken wat het publiek graag wil."
Rages herkennen
In zijn tijd als dj draaide Harding bijvoorbeeld hardcore en hak-muziek, omdat hij de "rage" ervan erkende. "Het is een gave om muziek uit te kiezen", stelt Harding. Die gave heeft hij geleerd toen hij aan boord van een radioschip aan de kust van Engeland werkte. Een programmeur daar bedacht een hitparade, puur gebaseerd op zijn eigen smaak. "Toen bleek ik dat ook te kunnen en is dat zo ontwikkeld. Op een gegeven moment weet je wat het publiek graag wil."
Overheidsbemoeienis
Harding kwam uiteindelijk terecht bij Radio Veronica, waar hij ook een weerzin ontwikkelde voor de overheid. "De overheid heeft dat de nek omgedraaid uit concurrentieoverwegingen. De publieke omroep werd te veel concurrentie aangedaan en het moest dus weg", aldus de oud-dj. "Elke status van die omroep is afgewezen door de overheid. De rechter trok dat uiteindelijk recht."
'Verbale diarree'
En hoe kijkt Harding naar het huidige radiolandschap? "De meeste radiostations irriteren mij na verloop van tijd", vertelt hij. "Jonge collega's praten. Over het algemeen is de muziek wel aardig, maar de verbindende teksten valt veel op af te dingen bij de meeste radiostations. Ze praten te veel, niet ter zake doende verbale diarree, daar houd ik niet van."
Invloed
Hardings volharding op de Nederlandse radio levert hem nu een Gouden Harp op tijdens de Buma Awards. "Lex heeft vrij lang op een longlist gestaan", zegt Helmink. "De manier waarop je zo’n zender invult, met veel ruimte voor Nederlandse muziek, heeft ervoor gezorgd dat bands als Kane, Guus Meeuwis en De Kast hun successen hebben kunnen behalen." Harding neemt maandagavond het "applaus in ontvangst" tijdens de uitreiking.
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.