Cultuur & Media
NOS

Nieuwe Pixarfilm 'Inside Out' verkent het puberbrein

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe Pixarfilm 'Inside Out' verkent het puberbrein

In Amerika breekt de nieuwe Pixar animatiefilm Inside Out 2 record na record. Anderhalve week na de Amerikaanse première is het al de meest succesvolle bioscoopfilm van het jaar. Het verhaal speelt gaat over het brein van het pubermeisje Riley en de verschillende emoties die haar dagelijkse leven beïnvloeden. Filmjournalist Robbert Blokland zag de film al en sprak de maker. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont weet alles over die puberemoties en vertelt erover in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Inzicht

Inside Out 2 neemt opnieuw een kijkje in het hoofd van tiener Riley, waar verschillende emoties vechten om aandacht. Volgens ontwikkelingspsycholoog Pont is het een goede manier om inzicht te geven in het (puber)brein. "Omdat emoties in het echte leven ook vaak om voorrang vechten. Zoals: ben je bang, of ga je iets aan? Hier zie je dat op een hele mooie manier."

Het wordt in de film heel beeldend gepresenteerd, en helpt bij dat inzicht, aldus Pont. "Dus die emoties zijn niet zomaar iets, dat is precies het motortje wat ons tot bepaald gedrag drijft en daar inzicht in krijgen is belangrijk."

Nieuwe emoties

In de pubertijd komen er ineens allerlei emoties bij, net als in deze film. Riley leert nu als 13-jarige naast Plezier, Angst en Woede nieuwe emoties kennen als Onzekerheid, Verveling en Verlegenheid. "Het is een crisis, een instabiele periode tussen twee periodes in. Dus je zit in de kindertijd, je moet naar de volwassenheid en die crisis is de periode tussen waarin je het ene eigenlijk al los moet laten voordat je het ander goed vast hebt. En dat is een hele onzekere periode. Er komen ook allerlei natuurlijk lichamelijke veranderingen bij en je begrijpt jezelf misschien niet eens meer."

In de Amerikaanse markt haalde de film 155 miljoen dollar binnen, de beste première van het jaar. De film gaat op 17 juli in Nederland in première. Naast het origineel is hier ook de nagesynchroniseerde versie te zien onder de naam Binnenstebuiten 2.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie